Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nobelovu cenu za medicínu získala trojica imunológov

Jules Hoffmann
Jules Hoffmann (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nobelovu cenu za medicínu za rok 2011 získali Bruce Beutler a Jules Hoffmann za objavy týkajúce sa aktivácie vrodenej imunity a Ralph Steinman za objav dendritickej bunky a jej úlohy v získanej imunite.

Trojica vedcov "spôsobila revolúciu v našom chápaní imunitného systému tým, že objavila podstatu jeho aktivácie", píše vo svojom stanovisku Inštitút Karolinska, ktorý prestížnu cenu za medicínu udeľuje.

Američan Bruce A. Beutler a Luxemburčan Jules A. Hoffmann objavili receptorové proteíny, ktoré dokážu rozoznať mikroorganizmy napádajúce organizmus a následne aktivovať vrodenú (nešpecifickú) imunitu. Tá je prvou fázou imunitnej reakcie organizmu. Kanaďan Ralph M. Steinman zas objavil dendritickú bunku a jej jedinečnú schopnosť aktivovať a regulovať získanú (špecifickú) imunitu, ktorá je ďalšou fázou imunitnej reakcie. Objavy všetkých troch tohtoročných laureátov odhalili, ako sa obe fázy imunitnej reakcie organizmu aktivujú a tým poskytli nový pohľad na mechanizmy rôznych ochorení. Ich výskum pomohol k vývoju prevencie a liečby rôznych infekcií, rakoviny a zápalových ochorení.

Nobelova cena je spojená s udelením 10 miliónov švédskych korún (viac ako jedného milióna eur) a môžu sa o ňu podeliť až traja víťazi. Tí si po svoje ceny prídu do Štokholmu a Osla 10. decembra, kedy si svet pripomína výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu