Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zabil vojnového veterána, chytili ho po 41 rokoch!

George Wright
George Wright (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Jedného z najhľadanejších amerických vrahov, ktorý po úteku z väzenia v štáte New Jersey uniesol lietadlo z Detroitu do Alžírska, chytili v pondelok po viac ako 40 rokoch pri portugalskom hlavnom meste Lisabon. Informovala o tom v utorok televízia NBC New York.

Po v súčasnosti Georgeovi Wrightovi (68) sa pátralo v štyroch štátoch a na troch kontinentoch. Odpykával si 30-ročný trest za okradnutie a vraždu vojnového veterána, ktorého zastrelil v roku 1962 na čerpacej stanici vo Farmingdali. Obeť pritom mala vo svojej peňaženke len 70 dolárov.
      
V auguste 1970 sa Wrightovi a dvom ďalším spoluväzňom podarilo utiecť z väzenia v Leesburgu. Na  ukradnutom aute zamieril do Atlantic City a potom do Detroitu, kde vstúpil do militantnej organizácie Black Liberation Army (BLA). Žil pod falošným menom a pracoval na čiastočný úväzok ako model.
      
O dva roky neskôr Wright a niekoľko ďalších členov BLA unieslo lietadlo spoločnosti Delta Airlines na linke z Detroitu do Miami. Wright nastúpil prezlečený za kňaza a zbraň skrýval v Biblii, jeho kumpáni mali so sebou tiež zbrane, ktorými ohrozovali 88 cestujúcich.
      
Bol to jeden z najodvážnejších únosov v dejinách. Pre Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) bol aj dosť ponižujúci, pretože páchatelia prinútili agentov prezliecť sa do plaviek a takto doniesť k lietadlu kufrík s hotovosťou milión dolárov - únoscovia si chceli byť istí, že agenti nemajú zbrane.
      
Keď únoscovia dostali peniaze, cestujúcich prepustili, ale posádku si nechali ako rukojemníkov. Následne odleteli do Bostonu, kde natankovali pred odchodom do Alžírska. V Afrike sa skupine podarilo ujsť spravodlivosti, no niektorých jej členov nakoniec chytili o pár rokov neskôr v Paríži - Wright však medzi nimi nebol.
      
Kruh sa uzavrel, keď Wright nedávno začal kontaktovať svojich príbuzných v USA. FBI spolu s ďalšími zložkami ho tak vypátrali v Portugalsku.
      
Po tomto únose Kongres nariadil zavedenie skenerov na všetkých letiskách v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu