Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Škandál v jasliach: Ošetrovateľky mali syfilis, neliečili sa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Škandál v ruských médiách vyvolal prípad dvoch ošetrovateliek z detských jaslí, ktorým lekári diagnostikovali syfilis. Alarmujúci stav personálu predškolských zariadení v Petrohrade a Jekaterinburgu odštartoval lavínu celoštátnych kontrol a vyvolal tvrdú kritiku ruského ombudsmana.

Podľa agentúry RIA Novosti sa v oboch prípadoch chorobu podarilo včas odhaliť, aj keď v jednom z nich až na druhýkrát. V Petrohrade zistili ochorenie jednej z ošetrovateliek počas pravidelnej lekárskej prehliadky, po ktorej tridsaťtriročnú chorú ženu okamžite prepustili. Na jej ochorenie sa ale prišlo až pri druhom zdravotnom teste, choroba bola podľa médií v pokročilom štádiu a neliečená.

V Jekaterinburgu kontrola ukázala, že pracovníčka s nebezpečnou diagnózou v detskom zariadení ďalej pracuje. V oboch jasliach nariadili starostlivé kontroly zdravotného stavu detí, ktoré ale žiadne závažnejšie ochorenie neodhalili.

Ruský hlavný hygienik Gennadij Oniščenko prikázal okamžitú kontrolu všetkých ruských predškolských zariadení a zdravotné testy ich zamestnancov. Za "otrasný prípad" označil kauzu ruský detský ombudsman Pavel Astachov, ktorý upozornil, že povinné zdravotné testy personálu jaslí sa teraz v Rusku vykonávajú oveľa menej často, než tomu bolo v minulosti pravidlom.

Syfilis sa prináša pohlavným stykom, prenosom z matky na dieťa alebo dojčením. Za určitých okolností sa nákaza môže preniesť aj krvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu