Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sme na vás hrdí, povedal Obama na stretnutí s premiérkou

Barack Obama
Barack Obama

NEW YORK - Slovenská premiérka Iveta Radičová sa v New Yorku stretla s prezidentom USA Barackom Obamom, ktorý vysoko ocenil kroky slovenskej vlády v oblasti zvyšovania transparentnosti. "Sme na vás hrdí," uviedol Obama počas krátkeho rozhovoru.

Stretnutie sa konalo pred fórom o otvorenom vládnutí - Open Government Partnership, na ktoré americký líder Ivetu Radičovú pozval. Informoval o tom hovorca premiérky Radoslav Baťo.

Predsedníčka vlády počas rozhovoru povedala, že výzvou pre obe krajiny nie je len neustále zvyšovať transparentnosť vládnutia, ale aj boj proti vysokej miere nezamestnanosti a nevyhnutnosť prijímať razantné opatrenia ako v USA, tak aj v eurozóne, v súvislosti s rizikom návratu globálnej hospodárskej krízy.

"Dôkazom toho, že pre Baracka Obamu je téma transparentnosti vládnutia kľúčovou prioritou, je aj jeho podrobný prehľad o opatreniach, ktoré v tejto súvislosti realizujú zúčastnené krajiny, vrátane Slovenska," povedala po stretnutí Radičová.

Cieľom iniciatívy Open Government Parthership je medzinárodná spolupráca v otázkach transparentnosti, zodpovednosti, občianskej angažovanosti a boja proti korupcii. Prezident Obama bol v utorok hostiteľom prvého fóra zúčastnených krajín na najvyššej úrovni. Spolu so Spojenými štátmi a Brazíliou sú zakladajúcimi krajinami iniciatívy Indonézia, Mexiko, Nórsko, Filipíny, Južná Afrika a Veľká Británia, a viaceré významné mimovládne organizácie.

Na stretnutí v New Yorku sa formálne k fóru pridalo ďalších 38 krajín vrátane Slovenska. Každá z týchto krajín preukázala odhodlanie k významným reformám podporujúcim otvorené vládnutie v oblasti transparentnosti v nakladaní s verejnými zdrojmi, slobodného prístupu k informáciám, či občianskej angažovanosti.

Do marca 2012 vláda SR vypracuje akčný plán, ktorým sa zaviaže urobiť ďalšie reformy v oblasti transparentnosti verejnej správy, boja proti korupcii a klientelizmu, a rozširovania možností verejnej kontroly. Tento plán potom Slovensko formálne predstaví na druhom stretnutí na najvyššej úrovni v Brazílii.

"Open Government Partnership je pre mňa absolútne prirodzená a vítaná iniciatíva plne v súlade s programovým vyhlásením vlády a doterajšími krokmi, ktoré sme v tejto oblasti urobili. Napríklad zriadenie centrálneho registra zmlúv. Iniciatíva nám umožní porovnávať sa s ostatnými a čo je ešte dôležitejšie, môžeme sa všetci navzájom inšpirovať a zvyšovať tak kvalitu života našich občanov," dodala premiérka Radičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu