Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Dunaji uviazli kvôli suchu stovky lodí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOFIA/ BUKUREŠŤ - V bulharskej a rumunskej časti Dunaja uviazli stovky lodí, ktoré kvôli extrémne nízkej hladine rieky nemôžu pokračovať v plavbe. Rumunské ministerstvo vnútra už požiadalo vládu o uvoľnenie štyroch miliónov lei (asi 940 tisíc eur) na riešenie problémov, napísal v piatok server Romanian Times.

Úroveň hladiny Dunaja v súčasnej dobe dosahuje len 1,2 až 1,4 metra, pre plavbu je pritom minimum 2,5 metra. Problémy s množstvom vody v rieke ale nie sú natoľko závažné, aby si vynútili odstavenie jadrovej elektrárne Cernavoda na juhovýchode Rumunska.

Na rumunskej strane Dunaja nemôže plávať 260 lodí, Bulharsko hlási vo svojom úseku cez 100 lodí, ktoré uviazli. V severobulharskom Ruse výška hladiny klesla na 31 centimetrov a očakáva sa ešte ďalší pokles. Zo spomínanej stovky uviaznutých lodí ich v Ruse podľa agentúry SNA kotví 63.

Bulharské úrady oznámili, že vyšlú dve prieskumné lode na meranie úrovne hladiny rieky a že sú pripravení vyslať riečny žeriav a lodný bager, ktorý by mal prehĺbiť najkritickejšie úseky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu