Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Kaddáfí žiada svet o pomoc pri obrane svojho rodiska

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

NIKÓZIA - Sýrska televízna stanica ar-Ráí v stredu zverejnila ďalšiu audionahrávku zosadeného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, v ktorej žiada medzinárodné spoločenstvo o pomoc pri obrane obkľúčeného mesta Syrta známeho ako jeho rodisko.

Tamojších obyvateľov podľa neho svet nesmie "ponechať samých na seba", ale naopak musí bezodkladne "zastaviť tento zločin". Zodpovednosť za "neopísateľný teror a skazu" v oblasti Syrty pritom pripísal Severoatlantickej aliancii.

"Ak je Syrta izolovaná, svet musí vystúpiť proti týmto krutostiam," povedal Kaddáfí vo svojom najnovšom príhovore. Mesto na stredomorskom pobreží Líbye je ako jedno z posledných stále pod kontrolou vojakov slúžiacich starému režimu. Povstaleckí bojovníci tvrdia, že Kaddáfího sily okolo Syrty rozmiestnili tanky, aby znemožnili útek civilistom a odrazili akýkoľvek útok.

Televízia ar-Ráí je v súčasnosti jediné médium komunikujúce s Kaddáfím, ktorý sa ukrýva na neznámom mieste. Jej majiteľ, bývalý poslanec irackého parlamentu Mišaan al-Džubúrí, predtým v pondelok oznámil, že najnovší odkaz líbyjského vodcu nemôžu odvysielať z "bezpečnostných dôvodov".

Podľa jeho slov malo ísť o záznam "zobrazujúci lídra medzi svojimi bojovníkmi a ľuďmi vedúcimi boj z líbyjskej pôdy, a nie z Venezuely, Nigeru alebo zinakadiaľ".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu