Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prepisy nahrávok z 11. septembra: Čistý chaos a armádny bordel!

Ground Zero, miesto, kde predtým útokmi stáli
Ground Zero, miesto, kde predtým útokmi stáli "dvojičky" (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V USA v týchto dňoch zverejnili doteraz najúplnejšie nahrávky letovej prevádzky počas teroristického útoku z 11. septembra 2001. Záznamy si už pred rokmi nechala pripraviť komisia amerického Kongresu vyšetrujúca udalosť, na verejnosti sa ale doteraz všetky neobjavili. Informoval o tom denník The New York Times (NYT), podľa ktorého celkom 114 nahrávok leteckých dispečerov, vojenských dôstojníkov a v dvoch prípadoch aj samotných teroristov približujú tragédiu v reálnom čase.

"Príbeh toho dňa, 11. septembra, najlepšie rozprávajú hlasy 11. septembra," uviedol Miles Kara, ktorý je bývalým plukovníkom americkej armády a vyšetrovateľom, ktorý pracoval pre komisiu Kongresu. Kara nahrávky vyhľadal v Národnom archíve na začiatku tohto roka a prepísal ich s pomocou študentov a dekana Rutgersovej právnickej školy, v ktorej nakladateľstve aj prepisy a nahrávky vyšli.

Záznamy sú podľa NYT zoradené do "živých rozprávaní" o každom zo štyroch lietadiel unesených ráno 11. septembra 2001 teroristami. Dve z nich narazili do veží Svetového obchodného centra, jedno do Pentagónu a jedno sa zrútilo v Pensylvánii. Nahrávky pokrývajú dobu približne dvoch hodín. Niektoré z nich sú už známe, keď sa v uplynulých rokoch objavili na rôznych verejných vypočutiach či u federálneho súdu.

Nahrávky podľa denníka The New York Times ilustrujú zmätky a nedostatok koordinácie medzi civilnými a vojenskými predstaviteľmi počas útokov, ale aj zúfalú snahu získať nejaké informácie. Napríklad záznam jedného rozhovoru, ktorý ten deň začal v 9:34, teda už po náraze dvoch unesených lietadiel do "dvojičiek" v New Yorku, zachytáva prekvapenie príslušníčky americkej armády nad tým, že Let 77 spoločnosti American Airlines, ktorý o tri minúty neskôr narazil do Pentagónu, zmizol už pred pol hodinou a že o tom nikto nepovedal armáde.

V rovnakej dobe vojenský veliteľ Kevin Nasypany zistil, že niekoľko stíhačiek bolo vyslaných východne od Washingtonu nad oceán, aby hľadali Let 11. Lietadlo spoločnosti American Arlines s týmto označením pritom už takmer pred hodinou narazilo do severnej veže Svetového obchodného centra v New Yorku. Nasypany im preto nariadil, nech sa čo najrýchlejšie vrátia do hlavného mesta. "Je mi jedno, koľko okien pritom rozbijete," povedal.

V súbore nahrávok zverejnenom tento týždeň podľa NYT chýbajú iba dve, ktoré zostávajú utajované. Ide o 30 minút záznamu z kokpitu Letu 93 spoločnosti United Airlines, ktorý zrejme po konflikte pasažierov s únoscami stroskotal v Pensylvánii. Proti zverejneniu nahrávky sú príbuzní niektorých obetí. Druhá potom zachytáva rozhovor vysokých činiteľov americkej administratívy, napríklad viceprezidenta Dicka Cheneyho či ministra obrany Donalda Rumsfelda, začal v 9:28. Podľa Karu, ktorý časti nahrávky počul, je zrejme dôvodom utajenia fakt, že sa na zázname preberajú opatrenia nevyhnutné na udržanie fungovania americkej vlády, ak by únoscovia zabili niektorého vedúceho činiteľa.

Prepis jedného z rozhovorov v newyorskom centre pre radarovú kontrolu letovej prevádzky, ktorý začal po 09:00, 16 minút po náraze uneseného lietadla do severnej veže Svetového obchodného centra:


- "Hej, môžete sa teraz pozrieť z okna," uviedol volajúci.
- "Áno," odpovedal manažér centra.
- "Vidíte lietadlo asi v kilometrovej výške, východne od letiska. Vyzerá to, že ..."
- "Áno, vidím ho," povedal manažér.
- "Vidíte to, ako to lietadlo, pozrite, taktiež klesá do budovy?" uviedol volajúci.
- "Áno, taktiež klesá fakt rýchlo," odpovedal manažér. (...) "Práve naraz kleslo o 240 metrov."
- "Spoznáte, čo je to za lietadlo?"
- "Neviem, za okamih to zistím," povedal manažér.
Na to už ale podľa The New York Times nebol čas. V pozadí sú počuť hlasy, ktoré kričia: "Ďalšie práve zasiahlo budovu. Ďalšie práve zasiahlo Svetové obchodné."
- "Práve to rozbilo celú budovu," uviedol potom manažér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu