Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Puma migruje zo Slovenska, videli ju na Břeclavsku

Pumu videli aj pri obci Hontianske Nemce Zobraziť galériu (2)
Pumu videli aj pri obci Hontianske Nemce

VEĽKÉ BÍLOVICE/ BRNO- Česač jabĺk dnes dopoludnia v sade pri obci Veľké Bílovice na Břeclavsku údajne zazrel mačkovitú šelmu pumu americkú. Vyburcoval políciu, ktorá si pozvala na pomoc zoológa.

Ten žiadne stopy po pume nenašiel. Pripustil však, že by šelma českú klímu zvládla. Keby utiekla nejakému chovateľovi, dokázala by v prírode prežiť. Pred niekoľkými dňami sa správy o výskyte pumy objavili na Slovensku.

Svedok, zhodou okolností Slovák, dnes uviedol, že puma prenasledovala srnu. Zoológ Jaroslav Hyjánek na mieste síce našiel stopy srnky, ale nie pumy. "V okolí neboli ani žiadne iné pobytové znaky pumy, napríklad výkaly, nejaké zvyšky alebo kôra používaná ako škrabadlo," povedal Hyjánek, ktorý pôsobí v hodonínskej zoo.

Polícia tak dnešný zásah ukončila bez výsledku. "Len sme upozornili obyvateľov Veľkých Bílovice a Moravského Žižkova na možné riziko," uviedla Břeclavsku policajná hovorkyňa Kamila Haraštová.

Správy o výskyte pumy sa začiatkom septembra objavovali na Slovensku. Zazrelo ju údajne niekoľko obyvateľov dedín v okolí Trnavy. Podľa Hyjánka je puma teoreticky schopná presunúť sa zo Slovenska ďalej na západ. "Schopná presunu by bola, ale nepozorovane, to ťažko. Predsa len je tu v krajine infraštruktúra, ktorú by musela prekonávať," uviedol Hyjánek.

Puma je mačkovitá šelma, najväčšie exempláre vážia až 100 kilogramov. Obýva Severnú i Južnú Ameriku - od kanadského Yukonu cez tropické oblasti až k najjužnejšiemu cípe kontinentu. Pre človeka môže byť puma nebezpečná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu