Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Peklo v Európe: Ľudia kolabujú na uliciach a šíria sa infekcie!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Celý Balkán a tiež stredná Európa čelí skoro rekordnej vlne horúčav. V Srbsku, Chorvátsku, Macedónsku, Bosne a Albánsku úrady vo štvrtok vydali varovanie, aby ľudia nevychádzali von a veľa pili. V Belehrade meteorológovia pre dnešok predpovedajú 39 stupňov Celzia, v Čiernej Hore ešte o dva stupne viac. Podľa úradov hrozí veľké nebezpečenstvo lesných požiarov.

V období, kedy normálna teplota ľudského tela je nižšia ako vonkajšia, hrozia značné zdravotné riziká hlavne starším ľuďom, kardiakom a ľuďom s vysokým krvným tlakom.

V Belehrade od stredy lekári vyrážali k viac než 600 prípadom, kedy sa ľudia sťažovali na ťažkosti z prehriatia organizmu. "Ľudia kolabujú a padajú priamo na uliciach," hovorí Željko Bačević z belehradskej pohotovosti.

V Macedónsku úrady rozhodli, že ľudia starší ako šesťdesiat rokov a tehotné ženy nemusia chodiť do práce. V Bosne zase odbory žiadajú stavebné firmy, aby ich robotníci nemuseli pracovať na otvorenom slnku.

V Mostare, metropole centrálnej Bosny, bolo v stredu štyridsaťpäť stupňov v tieni. Podľa agentúry AP deti skáču v rozpálenom asfalte a na uliciach zostávajú stopy ich chodidiel.

Na juhu Bosny zaregistrovali zvýšený počet prípadov črevných infekcií. Podľa lekárov tomu vysoké teploty napomáhajú. V meste Livno v tomto týždni už evidujú vyše 50 prípadov bakteriálnej infekcie, ktorej zdrojom je hlavne skazená voda.

V Čiernej Hore, kde je niekoľko posledných dní teplota cez 40 stupňov Celzia, úrady odporučili, aby bola obmedzená pracovná doba v štátnych úradoch a aby sa v čase najväčších horúčav okolo poludnia vôbec nepracovalo.

V Belehrade je odo dneška zdvojnásobený počet cisterien s pitnou vodou v uliciach v centre mesta, aby sa ľudia v prípade potreby mohli osviežiť. Okrem Belehradu je zrejme najteplejším miestom Srbska mesto Niš, ktoré hlási taktiež 39 stupňov Celzia. V Novom Sade má byť tridsaťosem stupňov Celzia.

Teploty vysoko nad tridsať sa majú na celom Balkáne udržať ešte aspoň dva dni. Všade úrady vyhlásili varovanie ohľadom lesných požiarov. V Čiernej Hore a v Albánsku v blízkosti ich metropol už nejaké vypukli, ale zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia ani veľké hmotné škody.

Podľa meteorológov sú terajšie teploty na Balkáne asi o desať stupňov Celzia vyššie, než je dlhodobý priemer pre toto ročné obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu