Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

NATO plánuje ďalšie úlohy po ukončení bojov v Líbyi

Boje v Líbyi Zobraziť galériu (2)
Boje v Líbyi

BRUSEL - Severoatlantická aliancia, ktorá výrazne prispela k úspešnému postupu líbyjských povstalcov, sa už zaoberá svojím prípadným budúcim pôsobením v Líbyi. Vyplýva to z dnešnej správy agentúry AP, podľa ktorej už plánovači aliancie začínajú formovať možné úlohy NATO v Líbyi po ukončení bojov.Podľa AP by ale táto misia bola asi časovo aj rozsahom obmedzená.

Severoatlantická rada vojenských plánovačov vyzvala, aby si premysleli spôsoby, ako by aliancia mohla napomáhať budúcej misiu Spojených národov, ktorej cieľom bude stabilizovať krajinu. "Rada odovzdala vojenským úradom NATO súbor politických smerníc pre možnú budúcu podpornú úlohu NATO v Líbyi v rámci širšieho medzinárodného úsilia," povedala hovorkyňa aliancie Oana Lungescuová.

Lietadlá NATO uskutočnili v uplynulých piatich mesiacoch skoro 20.000 letov nad Líbyou a počas nich podnikli asi 7500 útokov na sily doterajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Toto ťaženie ale zdôraznilo hlboké trhliny vo vnútri aliancie - zúčastnilo sa ho len 8 z 28 členov. Preto sa očakáva, že akákoľvek prípadná následná misia v Líbyi by bola svojím rozsahom i trvaním obmedzená, napísala AP.

Lungescuová povedala, že Severoatlantická rada sa zhodla, že akákoľvek budúca podporná úloha NATO by musela byť "preukázateľne potrebná" a mať "pevnú zákonnú základňu a širokú regionálnu pomoc".

Nemenovaný vysoký činiteľ NATO povedal, že aliancia by mohla podporovať misiu OSN napríklad formou dopravy humanitárnej pomoci vzduchom a po mori a zorganizovaním výcvikových programov pre líbyjské bezpečnostné sily. Mohlo by vraj ísť tiež o logistickú podporu alebo o poskytnutie prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel k letom nad Líbyou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu