Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svetové značky z Ázie obsahujú jedovaté látky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Prítomnosť jedovatých chemikálií, ktoré môžu výrazne poškodiť ľudské zdravie, objavili v textilných výrobkoch mnohých popredných svetových výrobcov odevov a obuvi. Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním na zdroje z ekologickej organizácie Greenpeace.

Pracovníci organizácie nakúpili vzorky tovaru v osemnástich krajinách a podrobili ich laboratórnej analýze. Oblečenie svetoznámych športových i iných značiek bolo vyrobené predovšetkým v Číne, ale aj vo Vietname, Malajzii a na Filipínach.

V dvoch tretinách oblečenia zistili prítomnosť etoxylátov nonylfenolov (NPE). Tieto látky sa používajú ako čistiace prostriedky v mnohých priemyselných procesoch aj pri výrobe prírodných a syntetických textílií. V odpadovom potrubí sa rozkladajú na nonylfenoly, veľmi toxické substancie.

Tieto látky môžu preniknúť do potravinového reťazca a kumulovať sa v živom organizme, kde môžu narušiť jeho plodnosť, poškodiť reprodukčné orgány a nakoniec aj rast.

Nejde o problém zasahujúci iba rozvojové krajiny, kde sa textílie vyrábajú, zdôraznila Li I-fang na tlačovej konferencii v Pekingu, kde predstavovala správu nazvanú Špinavá bielizeň 2. "Vzhľadom k tomu, že množstvo odpadu z NPE sa uvoľňuje pri praní, prenikajú do prostredia aj v krajinách, kde je ich používanie zakázané," upozornila.

V júli Greenpeace vydala správu Špinavá bielizeň, v ktorej poukázala na to, ako dodávatelia veľkých textilných značiek otravujú svojím chemickým odpadom vody čínskych riek. Na túto správu podľa Greenpeace reagovali značky Puma a Nike prísľubom, že do roku 2020 odstránia zo svojich výrobných procesov všetky toxické chemikálie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu