Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Padli prvé obvinenia za tragédiu poľského Tu-154

Pamätník na poctu obetiam havárie pri Smolensku
Pamätník na poctu obetiam havárie pri Smolensku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Vojenská prokuratúra vo Varšave obžalovala dvoch vysoko postavených príslušníkov leteckého pluku, ktorý mal na starosti organizáciu minuloročnej cesty niekdajšieho prezidenta Lecha Kaczyńského s delegáciou do Smolenska. Lietadlo sa zrútilo, nešťastie nikto neprežil. Za nesplnenie služobných povinností vojakom hrozia až tri roky väzenia.

Údajné nedbanlivosti sa týkali výberu a prípravy posádky pre let z 10. apríla minulého roku, povedal dnes na tlačovej konferencii Marcin Maksjan z vojenskej prokuratúry. Odmietol prezradiť mená i hodnosť obžalovaných príslušníkov 36. osobitného pluku dopravného letectva, uviedol len, že boli v jeho velení. Dodal, že sa necíti vinní.

Lietadlo s prezidentom Kaczyńským a ďalšími 95 ľuďmi na palube sa zrútilo krátko pred pristátím na smolenskom letisku. Poľské vyšetrovanie ukázalo, že piloti 36. pluku zanedbali prípravu na let, nedodržali všetky bezpečnostné predpisy a nesprávne ovládali niektoré prístroje v lietadle. Posádka lietadla aj medzi sebou nedokázala spolupracovať. Velenie pluku, vzdušných síl, ale aj vedenie ministerstva obrany podľa správy vyšetrovacej komisie zanedbalo výcvik aj kontroly letcov zodpovedných za prepravu najvyšších predstaviteľov krajiny.

V deň zverejnenia správy zo záverov poľského vyšetrovania koncom júla podal demisiu minister obrany Bogdan Klich. Jeho nástupca o niekoľko dní neskôr oznámil, že 36. zvláštny pluk ruší. V minulosti sa pritom o týchto pilotoch hovorilo ako o elite poľského letectva. Vyhadzov z armády dostalo aj niekoľko generálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu