Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Poľskí cestní piráti: Ničia radary sekerami

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VARŠAVA - To, že radary od júla strážia poľské cesty po celý deň, zrejme niektorým motoristom vadí. Niekoľko meracích zariadení piráti ciest zničili. Príslušný úrad, ktorý sa o radary stará, v jednom prípade dokonca vypísal odmenu za pomoc pri dolapení škodcov.

Inšpekcia cestnej premávky (GITD) ponúka 5000 zlotých (1200 eur) tomu, kto pomôže nájsť páchateľa, ktorý si svoju zlosť vylial na radare v dedine Motylewo na západe krajiny. Do stĺpu, na ktorom je skrinka s radarom pripevnená, ktosi zacúval nákladným autom. Potom páchateľ rozbili schránku a radar zničili sekerou. Následne všetko polial horľavinou a zapálili. "Hard disk ale zrejme vydržal, a tak sa podarí získať snímky vodičov, ktorí prekročili povolenú rýchlosť," citovala v piatok poľské médiá hovorcu GITD Alvina Gajadhura.

Nejde o jediný prípad cestného vandalizmu. V polovici júla v obci Pszczyna neďaleko hraníc s Českom ktosi ukradol meracie zariadenia a zničilelektrické káble, ktoré k radaru viedli. Následky vyčíňania tých, ktorí sa zrejme obávajú toho, že domov dostanú snímku z radaru a budú musieť platiť pokutu za vysokú rýchlosť, musela inšpekcia cestnej premávky riešiť aj na niekoľkých ďalších miestach Poľska.

Pri poľských cestách, ktoré patria k najnebezpečnejším v Európskej únii, v súčasnosti stojí okolo tisíc stĺpov pre fotoradary. Neznamená to ale, že všade meracie zariadenia skutočne sú. V budúcnosti majú vodičov kontrolovať len zhruba tri stovky radarov. Objavia sa v miestach, kde vodiči často búrajú a kde ohrozujú chodcov. Všetky skrinky s radarmi budú viditeľne označené, aby sa vodiči počas jazdy nerozptyľovalo hľadaním "zlého oka".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu