Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za 10 dní uniklo do mora 200 ton ropy, potrubie opravili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Ropná spoločnosť Shell dnes oznámila, že zastavila únik ropy do Severného mora z poškodeného potrubia, z ktorého za 10 dní uniklo vyše 200 ton ropy. Ide o najväčší britský únik ropy do Severného mora za uplynulé desaťročie.

Hovorca povedal, že potápači spoločnosti Shell dnes uzavreli pomocný ventil na potrubí, z ktorého počas uplynulých dní presakovala do mora ropa rýchlosťou necelého barelu za deň.

Pôvodnú trhlinu na potrubí vedúcom k ropnej plošine Gannet Alpha uzavreli skoršie tento týždeň. Do Severného mora uniklo od 10. augusta, kedy problém zistili, asi 218 ton ropy.

"Uzavretie ventilu je kľúčový krok," vyhlásil dnes v škótskom Aberdeene technický riaditeľ prieskumnej a produkčnej zložky Shellu Glen Cayley.

 "Bola to starostlivá a komplexná operácia, ktorú uskutočnili skúsení potápači za podpory našich technických tímov na pevnine. Počas najbližších 24 hodín aj po nich budeme ropovod detailne sledovať." A dodal, že teraz musia odstránil zvyšnú ropu z vnútrajška ropovodu, v ktorom bol znížený tlak, čo si vyžiada nejaký čas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu