Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Šéfa OSN mali zavraždiť, zostrelili ho v lietadle!

Trosky spadnutého lietadla
Trosky spadnutého lietadla (Zdroj: guardian.co.uk)

ŠTOKHOLM - Bývalý švédsky generálny tajomník OSN Dag Hammarskjöld, ktorý v septembri 1961 zahynul pri leteckej katastrofe pri Ndola v Zambii, bol údajne zavraždený. Jeho lietadlo DC-6 totiž podľa výpovede svedkov zostrelili, oznámil na svojom webe švédsky rozhlas Sveriges Radio.

Po Hammarskjöldovej smrti sa objavil rad špekulácií o katastrofe, ako o možných príčinách sa hovorilo napríklad o sabotáži alebo mechanickej závade. Vyšetrovacia správa OSN z roku 1962 ale všetky teórie o zámernom poškodení stroja odmietla.

Göran Björkdahl, ktorý v súčasnosti pracuje pre švédsku medzinárodnú rozvojovú agentúru Sida v Burkine Faso, sa o katastrofu ale zaujímal a začal pátrať, čo vtedy nehode predchádzalo. Po troch rokoch, kedy v Zambii pracoval, zhromaždil desať svedeckých výpovedí. Zo všetkých potom vyplýva, že Hammarskjöldovo lietadlo zostrelilo isté menšie lietadlo.

"To je záver, ktorý každý musí vyvodiť. S ohľadom na objavené svedectvo to pravdepodobne vyzerá, že (Hammarskjöld) bol zavraždený," povedal Björkdahl v rozhovore s rozhlasom. "(Svedkovia) videli DC-6 prilietať. Niektorí tvrdia, že lietadlo urobilo dva alebo tri oblety. Niektorí z nich hovoria, že videli menšie lietadlo, ktoré sa k DC-6 približovalo zozadu a potom niečo vypálilo, niečo žeravého smerom k lietadlu. Videli výbuch v prednej časti stroja ešte predtým, než sa zrútil."

Svedkovia podľa Björkdahla videli celú udalosť z rôznych miest. Niektorí boli od miesta nešťastia vzdialení, niektorí to pozorovali zblízka. "Výpovede sa ale z veľkej časti zhodujú," dodal.

Hammarskjöld je jediným generálnym tajomníkom OSN, ktorý zahynul vo funkcii. Zomrel pri ceste na vyjednávanie o prímerí. Po svojej smrti bol ocenený Nobelovou cenou za mier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu