Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Paraglajdisti ochromili lanovku, turisti strávili noc v kabíne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

MNÍCHOV - Dve desiatky cestujúcich museli nedobrovoľne stráviť noc v kabíne lanovky na Tegelbergu v Bavorsku po tom, čo jej prevádzku v piatok ochromila nehoda tandemového padákového klzáku. Dnes za svitania začali záchranári vyslobodzovaciu akciu, lanom už do vrtuľníkov vytiahli a dopravili do bezpečia 17 ľudí, vrátane piatich detí.

Po 18 hodinách strávených v kabíne lanovky boli prevezení do stanu na vrchole hory, kde na nich čakali zdravotníci s jedlom, pitím a prikrývkami, napísala agentúra DPA.

Kabínová lanovka v bavorskom Allgäu sa zastavila v piatok potom, čo sa do jej lán zamotal dvojmiestny padák pre paragliding tak nešťastne, že znemožnil všetok jej pohyb.

Záchranári museli z vrcholu Tegelbergu čiastočne s pomocou vrtuľníkov dopraviť späť do údolia 132 ľudí, ktorí si chceli vychutnať výhľady na známy "rozprávkový" zámok Neuschwanstein. Pri dramatickej vyslobodzovacej akcii sa im podarilo do piatkového večera "zlaniť" z výšky 50 metrov aj 30 cestujúcich zo spodnej z oboch kabín.

V druhej ale zostalo vo výške asi 80 metrov uväznených pred vrcholom 20 ľudí. Medzi nimi bolo päť detí vo veku od dvoch do štyroch rokov a cestujúci vo veku 75 rokov. Jedlom a pitím ich záchranári zásobili a dopravili do gondoly aj hračky pre deti, uviedla polícia v Kemptene. V kabíne neprepukla panika, ľudia zachovali pokoj, uviedol hovorca horskej služby v Allgäu Roland Ampenberger.

Pilot klzáku sa nezranil, jeho 35 ročná spolucestujúca utrpela ľahké zranenia. Prečo sa klzák do lanovky zaplietol, nie je zatiaľ jasné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu