Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odsúdili amerického vojaka, fajčil hašiš a zabil civilistu

Adam Winfield
Adam Winfield (Zdroj: SITA)

SEATTLE - Amerického vojaka odsúdili v piatok na tri roky väzenia potom, ako sa po dohode s prokuratúrou priznal k neúmyselnému zabitiu afganského civilistu a fajčeniu hašiša. Desiatnik Adam Winfield (23), bol členom päťčlennej skupiny pechotnej jednotky, obvinenej zo zabitia celkovo troch civilistov počas minuloročného pôsobenia v Afganistane.

K vraždám neozbrojených dedinčanov došlo počas hliadok začiatkom roku 2010 v provincii Kandahár. Vojaci nafingovali ich telá tak, aby vyzerali ako obete bojov.
      
Po prvej smrti Winfield poslal Facebookom odkaz rodičom, v ktorom uviedol, že jeho kolegovia zabili civilistu a plánujú zabiť ďalších, pričom ho varovali, aby o tom nikomu nehovoril. Jeho otec oznámil vec na americkej základni v Seattli, k žiadnym krokom však neprišlo až do mája, keď svedok v prípade drogového vyšetrovania jednotky nepotvrdil zabitia. Winfield bol obvinený z účasti na zabití v poslednom prípade.
      
Súd na vojenskej základni pri meste Tacoma v štáte Washington zároveň rozhodol o degradácii Winfielda a jeho prepustený z armády.
      
Rotný Calvin Gibbs, ktorý podľa obžaloby bol iniciátorom zabíjania, ostáva vo väzbe a stále čaká na vojenský súd.
      
Vojaka Jeremyho Morlocka (23) už v marci odsúdili na 24-ročné väzenia po tom, ako sa priznal k trom vraždám a súhlasil s výpoveďou proti ďalším obžalovaným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu