Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dve banské nešťastia na Ukrajine si vyžiadali 20 obetí

Príbuzní obetí pred budovou bane Zobraziť galériu (8)
Príbuzní obetí pred budovou bane (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Najmenej 17 baníkov zahynulo dnes skoro ráno pri výbuchu v uhoľnej bani pri ukrajinskom meste Suchodolsk v Luhanskej oblasti na východe krajiny. O niekoľko hodín neskôr zahynuli pri banskom nešťastí v dole Bažanova v Doneckej oblasti traja ďalší baníci. Záchranári stále pátrajú po dvoch desiatkach nezvestných v oboch baniach.

Prvé nešťastie sa stalo hodinu po polnoci v šachte Suchodolskaja-vostočnaja. V hĺbke 915 metrov tu došlo k výbuchu v čase, kedy na mieste pracovalo 28 baníkov z nočnej smeny. Prinajmenšom 17 z nich zahynulo, ďalší traja boli s vážnymi zraneniami a s popáleninami hospitalizovaní. Deväť ľudí je stále nezvestných.

Ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie zatiaľ príčiny nešťastia nestanovilo. Agentúra Interfax však s odvolaním na miestne banské úrady oznámila, že výbuch spôsobila vysoká koncentrácia nahromadeného metánu.

Ďalšie nešťastie sa stalo v bani Bažanova, kde sa o 09:40 miestneho času (08:40 SELČ) odtrhol výťah s baníkmi, ktorí išli na povrch. Traja muži zahynuli, dvoch sa podarilo zachrániť. Osem zostávajúcich baníkov, ktorí boli vo výťahu, je nezvestných. Stovky ďalších baníkov, ktorí boli v iných častiach bane, sa snažilo dostať čo najrýchlejšie na povrch núdzovými východmi.

Výbuch v šachte Suchodolskaja-vostočnaja je najhorším banským nešťastím na Ukrajine od roku 2007. Vtedy explózia metánu v bani neďaleko Donecka zabila vyše 100 ľudí. Podľa nezávislého odborového zväzu baníkov je baňa Suchodolskaja-vostočnaja jedna z najnebezpečnejších kvôli nahromadeniu metánu a uhoľného prachu.

Havárie, často s tragickými následkami, nie sú v ukrajinských baniach výnimkou. Príčinou býva zastaralé vybavenie a nedostatočné bezpečnostné opatrenia. Posledné banské nešťastie pred dnešným výbuchom sa stalo v utorok, keď podľa agentúry AP zahynuli na východe krajiny traja baníci, keď sa na nich zrútil strop šachty.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu