Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rakúsko nevydá bosnianskeho exgenerála Divjaka

Jovan Divjak
Jovan Divjak (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Súd v dolnorakúskom meste Korneuburg v piatok odmietol žiadosť srbských orgánov o vydanie bývalého bosnianskeho generála Jovana Divjaka (74), ktorého začiatkom marca zadržali v Rakúsku na základe medzinárodného zatykača v súvislosti s obvinením z vojnových zločinov.

Ako uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa Christa Zemaneková, krajinský súd žiadosť označil za "neprípustnú", Belehrad sa však môže proti rozhodnutiu do dvoch týždňov odvolať. Divjak pochádzajúci zo Srbska pritom stále nesmie opustiť územie Rakúska, kde ho prepustili na kauciu vo výške 500-tisíc eur.


Bývalého veliteľa juhoslovanskej armády, ktorý sa začiatkom 90. rokov pridal k bosnianskym silám a viedol obranu Sarajeva obliehaného Srbmi, zatkli 3. marca na viedenskom letisku. Okrem niekoľkých tisícov Bosniakov na jeho prepustenie vyzývali viaceré organizácie v Bosne, ale aj vo Francúzsku, kde Divjak v roku 2001 získal rad Čestnej légie. Obvinenie z vojnových zločinov sa týka útoku na konvoj juhoslovanskej armády v roku 1992, pri ktorom zahynulo 18 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu