Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vyšetrujú colníkov, ktorí mali terorizovať skupinu Slovákov

Hraničný priechod Plovanija
Hraničný priechod Plovanija

BRATISLAVA/ZÁHREB - Ku chorvátskej polícii sa konečne dostali informácie o šokujúcom incidente, ktorý sa mal v pondelok odohrať na hraničnom priechode Plovanija. Colníci tu údajne terorizovali skupinu mladých slovenských dovolenkárov. Chlapcov vyzliekli, od dievčat jeden z nich vyžadoval sex.

Policajti získali informácie od chorvátskeho veľvyslanca v Bratislave. Oficiálne však prípad nahlásený nebol a v súčasnosti "by nebolo dobré" tvrdiť, že sa incident naozaj stal, povedal v stredu pre chorvátsky denník Večernji list hovorca chorvátskej polície Krunoslav Borovec.

K incidentu malo dôjsť na hraničnom priechode Plovanija dôjsť v pondelok okolo obeda. Colníci skupine Slovákov najprv prikázali odstaviť auto. Do budovy následne odviedli šoféra, ktorému kládli "sugestívne otázky" a zisťovali, kde sú ukryté drogy. Potom podrobne prehliadli osobné veci všetkých cestujúcich, ako aj celé auto.

Dvoch chlapcov vzali pohraničníci dovnútra, kde sa museli vyzliecť a podstúpiť osobnú prehliadku. Dievčatá zostali von. Po celý čas sa colníci dovolenkárov pýtali, "kde skrývajú drogy", a vyhrážali sa im že "pôjdu do basy".

Chorvát v uniforme mal údajne navrhnúť jednému z chlapcov šokujúce riešenie ich situácie. "Keď mi jedna z nich vyfajčí, tak vás pustíme," zopakoval viackrát. Myslel pritom dievčatá, ktoré čakali pred budovou.

Ako zdôraznil Borovec, prvoradé je pomocou slovenských policajtov, ktorí v Chorvátsku počas letnej dovolenkovej sezóny pôsobia, zistiť identitu slovenských občanov. "Až keď potvrdíme ich identitu, uvidíme, či išlo o rečové nedorozumenie, alebo došlo k zneužitiu. Musíme však byť trpezliví, aby sme nevrhali zlé svetlo na našich úradníkov uprostred turistickej sezóny," upozornil.

Chorvátsky colný úrad "podnikol rýchle opatrenia v záujme potvrdenia relevantných okolností a eventuálneho podielu colných úradníkov na spornej udalosti," citoval chorvátsky server Index.hr. Agentúry neinformovali, či už vedie identitu colníkov, ktorí boli aktérmi incidentu.

"Detailným overovaním nebol potvrdený žiadny postup colných úradníkov voči slovenským turistom, teda spoľahlivo bolo potvrdené, že colní úradníci neboli zamiešaní do spornej udalosti na hraničnom priechode Plovanija," uviedol colný úrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu