Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pentagon: Zahraničná vláda nám ukradla citlivé dáta

Pentagon
Pentagon

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany tento rok na jar zaznamenalo jednu z doposiaľ najrozsiahlejších krádeží citlivých dát. Za páchateľa bez bližších podrobností označilo nemenovanú zahraničnú vládu. Pentagon to uviedol pri predstavovaní stratégie proti kybernetickým útokom, ktorou sa chce podobným hrozbám brániť.

Námestník ministra obrany William Lynn uviedol, že pri jedinom útoku bolo ukradnutých 24.000 súborov. Ministerstvo podľa neho má dobrú predstavu, kto za útokom stál. Išlo vraj skôr o iný štát ako jednotlivca. Viac konkrétnych informácií o útoku ale odmietol prezradiť.

Pentagon podľa Lynna zaznamenal podobné krádeže dát aj v minulosti. Týkali sa napríklad plánov systémov na sledovanie nepriateľských rakiet, satelitnej navigácie, bezpilotných lietadiel, ale aj špičkových stíhačiek. Niektoré krádeže potom boli pomerne nezaujímavé, išlo napríklad o údaje o malých súčiastkach tankov či lietadiel.

"Veľká časť z nich sa často týka citlivých systémov, vrátane leteckej elektrotechniky, technológií pre sledovanie, satelitných komunikačných systémov a protokolov sieťovej bezpečnosti," uviedol Lynn.

Nová stratégiá, ktorú už Pentagon predstavil, je podľa agentúry AP formálnym vyhlásením kyberpriestoru za rovnaké bojisko, akým je teraz vzduch, zem a more. Ministerstvo obrany v nej analyzuje slabé miesta, ktoré by mohli využiť ako útočníci z vonku, tak z radov jeho zamestnancov.

Pentagon však nezverejnil, akým spôsobom sa chce proti počítačovým útokom brániť. Tieto časti novej stratégie sú tajné. Stratégia ale napríklad obsahuje informácie o tom, kedy armáda musí získať pre obranu proti kybernetickej hrozbe súhlas prezidenta. Stratégia tiež ministerstvu obrany ukladá, aby zosilnelo bezpečnosť svojich počítačových sietí. Armáda by mala mať niekoľko sietí, medzi ktorými bude môcť v prípade útoku na jednu z nich prepínať. Po novom by tiež americké ministerstvo obrany malo prejsť od súčasnej pasívnej obrany k aktívnemu vyhľadávaniu hrozieb.

Stratégia je podľa agentúry AP posledným krokom snahy americkej administratívy pripraviť sa na ničivé počítačové útoky vrátane možných zásahov životne dôležitej infraštruktúry, ako je rozvodná sieť, finančné siete či elektrárne. Prezident Barack Obama tiež tento rok podpísal nariadenie, v ktorom definuje, do akej miery môžu vojenskí velitelia sami využívať počítačové operácie voči nepriateľom a pri špionáži.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu