Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri rampe udreli blesky, odlet raketoplánu ohrozený!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, NASA)

WASHINGTON - Americký raketoplán Atlantis sa pripravuje na vôbec posledný let týchto strojov do vesmíru. Štart plánovaný na dnešok ale môže zmariť nepriaznivé počasie, ktoré na kozmodróme na floridskom Myse Canaveral panuje. Letové stredisko NASA však čas do zážehu motorov naďalej odpočítava.

Počas štvrtkovej búrky narazili dva blesky do blízkosti odpaľovacej plochy. Prvý z nich udrel do asi 160 metrov vzdialenej vodárenskej veže a druhý o niekoľko minút neskôr do pláže severovýchodne od Atlantisu.

Technici z bezpečnostných dôvodov následne preverili, či výboje neporušili systémy raketoplánu. Kontrolou prešiel ako samotný Atlantis, tak obria externá palivová nádrž, raketové nosiče, motory raketoplánu a pozemné podporné vybavenie.

Odborníci získané dáta znovu preveria na tradičnej "predtankovacej" schôdzke, kde letoví manažéri s ohľadom na počasie rozhodnú, či sa začnú plniť nádrže Atlantisu palivom. Stretnutie je naplánované na 7:30 SELČ.

Ak NASA k tankovaniu zelenú, začnú sa nádrže plniť palivom o 8:01 SELČ. Atlantis sa potom o 17:26 SELČ vydá na svoju poslednú vesmírnu púť, ktorá zároveň ukončí tridsaťročnú históriu programu letov raketoplánov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu