Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Poliaci organizovali pracovné zájazdy, kradli šaty a parfumy

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

VARŠAVA - Piotr K. za niekoľko minút práce dostával až 300 eur. Toľko mu zaplatili za to, že z nemeckého outletu vyniesol oblek od Armaniho.

Nikdy predtým toľko peňazí nemal. Bolo na večierky, na drogy a na alkohol. V Nemecku spal v hoteloch, doma v Sliezsku zanechal biedu a problémy, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Keď nemeckí policajti chytili prvých dvoch Poliakov, ktorí boli zapojení do krádeží v outlete, nemohli uveriť, že sa dá kradnúť oblečenie v takom množstve - išlo o státisíce eur. Mariusz Sokolowski, hovorca poľského policajného prezidenta: "V Nemecku Poliaci kradnú značkové oblečenie, v Taliansku parfumy, vo Švédsku elektroniku."

Mesto Metzingen leží neďaleko Stuttgartu. Je známe hlavne vďaka jednému z najväčších outletov v Európe. Viac ako 75 obchodov s luxusným oblečením za lákavú cenu každý rok navštívi vyše 2,5 milióna nakupujúcich. V dave ľudí, ktorí sa sem vydávajú na lov, nechýbajú Poliaci. Ktosi z nich povedal Piotrovi S., že v outlete nie je monitoring. Je tam len ochranka a bezpečnostné rámy. A tie sa dajú oklamať. Stačí tašku zvnútra polepiť hliníkovou fóliou.

Piotr S. zo Sliezska najskôr prevádzkoval obchod s použitým oblečením. Zlodejov hľadal medzi narkomanmi - na drogy je treba mať peniaze stále a Piotr platil 30 percent ceny ukradnutej veci. Piotr K. s manželkou Marzenou sa prihlásili ako prvý. Rýchlo sa k nim pripojil Slawomir M. Všetci ukončili len základnú školu, nemali žiadny zdroj príjmov. "Šéf im dával vedieť, po čom je práve dopyt. Často to boli značkové bundy veľkých rozmerov," hovorí Marcin Lichosik z prokuratúry v Krakove.

Policajt, ktorý sa podieľal na vyšetrovaní: "Rekordman so svojím spoločníkom zvládol počas jednej akcie odniesť oblečenie za 96.000 zlotých (vyše 24 190 eur)." Tovar posielali do Poľska poštou, neskôr cez vodičov autobusov. Oblečenie sa predávalo na internetovom aukčnom portáli alebo v jednom obchode v centre Krakova. "To, že ide o kamufláž operácie zlodejov, šlo zistiť len ťažko, predávalo sa tam oblečenie s visačkami a obchod bol oficiálne zaregistrovaný," hovorí prokurátor Lichosik.

U Macieja M., vyučeného automechanika z Tarnowa, majiteľa klubu v centre mesta, "prácu" mali na starosti ženy. "Chlapi sa na to nehodili, keby sa motali okolo parfumov, hneď by vzbudili podozrenie," hovorí jeden z tarnowských vyšetrovateľov.

Anna B. má dve malé deti. Než spoznala Macieja, organizátora výprav do Talianska, žila zo sociálnej pomoci vo výške 500 zlotých (126 eur). "Bola jeseň, nemala som peniaze na uhlie a muž mal problémy v práci," vysvetľovala policajtom. Taliansky vedela, v Taliansku dva roky žila. "Vedela som, že idem kradnúť, ale manžel s tým súhlasil," hovorí. Počas prvého výjazdu z obchodu vyniesla 200 flakónov parfumu. Dostala 1500 zlotých (378 eur), na Tarnowské pomery dobré peniaze. Kúpila uhlie na zimu.

"V Tarnowe sa hovorilo o cestách do Talianska za krádežami. Keby sa policajti spýtali sto ľudí, či o tom počuli, každý by im povedal, že áno," tvrdí jeden zo svedkov.

Macieja M. zaujímali parfumy najlepších značiek: Paco Rabanne, Chanel, Dior, Kenzo, Guerlain. Výhradne väčšie flakóny. Na začiatku sám vozil a predával kradnuté parfumy známym, ale obchod sa tak rozbehol, že už na neho sám nestačil. Dohodol sa s firmou z Wroclawe, ktorá vozí ľudí do Talianska. Pri Benátokach od neho brali tašky napchaté kradnutým tovarom. Na podrobnosti sa nepýtali. Maciej M. im za každú zásielku dovezenú do Poľska platil od desať do 15 eur. V poľských Myslowiciach tovar preberal človek, s ktorým sa vopred dohovoril. Flakóny potom predávali po obchodoch, na internete a medzi známymi.

Banda z outletov mala zásadu: do obchodov sa chodí vždy po troch, jeden stráži, dvaja kradnú. Vždy v značkovom, ukradnutom oblečení, aby nebudili pozornosť.

Ženy z "parfémovej bandy" tiež mali svoje pravidlá. Vybranú parfumérii mohli okradnúť len raz, brali len desať kusov, flakóny od 50 do 100 mililitrov. Počas podarených výjazdov počas jedného týždňa okradli až osem desiatok drogérií.

Bandu zlodejov oblečenia nemecká polícia odhalila, keď v obchode firmy Joop! zadržala jedného z Poliakov. Jeho komplici utiekli, on sa naštval a udal ich. Organizátor Piotr S. sa stále ukrýva. Štyria ďalší ľudia sedia vo väzbe v Poľsku a Nemecku, alebo sú pod dohľadom polície. Obchod v Krakove je zatvorený.

Maciej M., ktorý obchodoval s parfumami, v rukách polície skončil potom, čo sa muži zákona začali konečne zaujímať o zvestiach o "práci v Taliansku," ktoré krúžili po Tarnowe. Proces s Maciejom M. ešte neskončil. Anna a jej "kolegyňa" súhlasili s tým, že dostanú podmienečný trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu