Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do rieky Yellowstone uniklo takmer 160 tisíc litrov ropy

Kontaminovaná rieka Yellowstone Zobraziť galériu (2)
Kontaminovaná rieka Yellowstone

LAUREL - Do rieky Yellowstone v americkom štáte Montana uniklo v sobotu možno takmer 160.000 litrov ropy z ropovodu spoločnosti ExxonMobil. Príčina úniku sa podľa agentúry AP vyšetruje.

Ropa znečistila niekoľko desiatok kilometrov rieky a donútila úrady k dočasnej evakuácii niekoľko stoviek obyvateľov, ktorí žijú na jej brehu. Ropná škvrna postupovala rýchlosťou desať kilometrov za hodinu a podľa AP nie je jasné, ako ďaleko sa dostane. Rieka Yellowstone sa neďaleko za hranicami Montany vlieva do veľtoku Missouri.

Následky úniku sa hasiči snažia minimalizovať pomocou ropných bariér a materiálov, ktoré ropu dobre vstrebávajú. Guvernér Montany Brian Schweitzer sa nechal počuť, že tí, ktorí sú za únik zodpovední, budú musieť rieku Yellowstone dať znova do poriadku.

Hovorca spoločnosti ExxonMobil, ktorá vraj únik hlboko ľutuje, odhadol, že počas asi pol hodiny, než sa únik podarilo zastaviť, vytieklo 750 až 1000 barelov ropy. Ďalšie činitelia firmy množstvo uniknutej ropy odhadli na takmer 160.000 litrov.

Svetoznámy národný park Yellowstone ropa neohrozí, pretože od miesta úniku leží proti prúdu.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu