Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Finančník spreneveril skoro tri miliardy dolárov

Lee Bentley Farkas
Lee Bentley Farkas (Zdroj: dailynews.com)

WASHINGTON - Na 30 rokov do väzenia poslal americký súd finančníka Leeho Bentleyho Farkas za finančné podvody a spreneveru štátnej finančnej pomoci vo výške takmer troch miliárd dolárov. Podľa agentúry AP súd veľmi popudilo, že Farkas neprejavil nad svojím činom sebemenšiu ľútosť.

Pritom podľa obžaloby svojim podvodným konaním spôsobil, že tisíce ľudí prišli o prácu a bankový dom Colonial Bank, špecializujúca sa na hypotéky, skrachoval. Podľa amerických úradov to bol šiesty najväčší bankový krach v americkej histórii.
    
Ďalšie priťažujúcou okolnosťou bolo, že ku sprenevere štátnej finančnej pomoci došlo v čase hospodárskej krízy. Farkas podľa rozsudku musí ešte zaplatiť 32,5 milióna dolárov pokuty.
    
Bývalý šéf hypotekárnej banky Taylor, Bean and Whitaker (TBW) začal finančné machinácie v roku 2002, kedy z Colonial Bank podvodom vylákal milióny dolárov. Miesto splácania potom banke ponúkol hypotéky, ktoré sa ale v kríze ukázali byť bezcenné. Banka požiadala štát o pomoc. Vláda ju prisľúbila pod podmienkou, že banka zoženie časť peňazí na úhradu škôd od súkromného sektora. Aby finančná pomoc od štátu dostala, banka predstierala, že peniaze má. Banka ale skrachovala a podvod praskol.
    
Farkas na súde tvrdil, že sa ničoho zlého nedopustil, vraj sa proti rozsudku odvolá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu