Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Aktivisti v Glastonbury protestovali proti skupine U2

Festival Glastonbury
Festival Glastonbury (Zdroj: SITA)

GLASTONBURY - Slávny britský hudobný festival v Glastonbury zažil v noci na dnešok protest skupinky írskych "antikapitalistických" aktivistov proti nemenej slávnej kapele U2 na čele zo spevákom Bonom.

Asi tridsiatka demonštrantov nafúkla počas koncertu skupiny veľký balón s výzvou, aby skupina platila dane v Írsku. Usporiadatelia však balón rýchlo stiahli, proti aktivistom zasiahla polícia, nikto ale nebol zatknutý. Informovali o tom tlačové agentúry.

Balón s priemerom šesť metrov osvetlený zvnútra niesol nápis, využívajúci slovné hračky názov skupiny U2 ​​(výslovnosť You too, čiže Ty / Vy / tiež). "U Pay Your Tax 2", stálo na balóne, čiže "Vy plaťte svoje dane tiež".

Aktivisti skupiny Art Uncut tak protestovali proti tomu, že kapela U2 preniesla v roku 2006 sídlo spoločnosti spravujúce jej koncertné príjmy z Írska do Holandska, kde sa z umeleckých honorárov neplatia prakticky žiadne dane. U2 tak reagovala na to, že v Írsku boli vtedy dane z týchto príjmov zvýšené. Osobné dane ale vraj členovia skupiny platia naďalej v Írsku. Podľa aktivistov však týmto "legálnym únikom" írska štátna pokladnica prichádza o milióny libier ročne.

Členovia skupiny U2 ​​na čele so spevákom Bonom patrí medzi najbohatších ľudí v Írsku, ktoré sa prepadlo do hlbokej hospodárskej krízy a muselo prijať tvrdé úsporné opatrenia. Bono je navyše známy svojimi aktivitami proti chudobe v treťom svete, zvlášť v Afrike. Skupina Art Uncut stavia túto jeho činnosť do protikladu k údajne nefér daňovým praktikám a obvinila Bona z pokrytectva.

Manažér skupiny Paul McGuinness ale kapelu obhajoval. Podľa neho U2 "úplne spĺňa írske daňové predpisy". Ako celok je však kapela "globálnym podnikom a platia dane aj globálne", povedal.

Na festival, ktorý končí v nedeľu, sa napriek zlému počasiu zišlo okolo 170.000 ľudí. Medzi účinkujúcimi sú okrem U2 napríklad britské skupiny Coldplay a Mumford and Sons a americká speváčka Beyoncé. Počasie však festivalu naozaj nepraje, často výdatne prší a areál sa zmenil na "blatovú čvachtanicu", napísala agentúra AP.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu