Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Miloševiča zabili, jeho politika bola úžasná, tvrdí vdova

Mirjana Markovičová Zobraziť galériu (3)
Mirjana Markovičová (Zdroj: TASR)

ZÁHREB - Vdova po bývalom srbskom a juhoslovanskom prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi stále obhajuje politiku svojho manžela. Slovinsko a Chorvátsko urobili chybu, keď pred 20 rokmi nechceli zostať súčasťou Juhoslávie, tvrdí Mirjana Markovičová (68).

Miloševičova politika v rokoch 1990-2000 bola "úžasná, historicky oprávnená a v záujme srbského národa a všetkých národov, ktoré žili v bývalej Juhoslávii," citovala agentúra APA jej vyjadrenie pre chorvátsky časopis Obzor, ktorý vyšiel pod titulkom "Interview s vampírom." Reportér sa s Markovičovou stretol v moskovskej kaviarni, kde žije od roku 2003 po úteku zo Srbska.

Markovičová, ktorá mala veľký vplyv na Miloševičovu politiku, vyhlásila, že sa zasadzovala za pokojné spolužitie Juhoslovanov. "Náš štát rozbili medzinárodné faktory, ktoré v rámci zúčtovania s krajinami východnej Európy chceli zničiť aj nás ako krajinu, ktorá bola vzorom pre život v Európe v 21. storočí. To je môj názor. A koniec," povedala.

Markovičová sa odmietla ospravedlniť za zločiny spáchané režimom Miloševiča, ktorý zomrel v roku 2006 v cele haagskeho tribunálu krátko pred očakávaným vynesením rozsudku. Exprezidenta obžalovali zo zodpovednosti za zločiny spáchané počas vojen v Chorvátsku, Bosne a Kosove.

"Prečo by som mala prosiť o odpustenie? Zasadzovala som sa za jednotu Juhoslávie, bola som proti vojne," povedala.

K obvineniam z pašovania cigariet, vraždy srbského politika Ivana Stamboliča a iných deliktov, pre ktoré na ňu Srbsko vydalo medzinárodný zatykač, sa Markovičová odmietla vyjadriť.

Zatykače na ňu a jej deti podľa Markovičovej zorganizovali s cieľom poškodiť Miloševičovi, ktorý sa v tom čase obhajoval pred haagskym tribunálom. Prerušený kontakt s rodinou spôsobil, že Miloševič vo väzení ochorel.

"Jeho obhajobu nemohli spochybniť, preto ho museli zabiť krátko pred ukončením procesu," vyhlásila Markovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu