Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Horolezec vyliezol na Everest a našiel tam mŕtveho priateľa!

Hogg (vpravo) našiel mŕtveho kamaráta počas májovej expedície Zobraziť galériu (2)
Hogg (vpravo) našiel mŕtveho kamaráta počas májovej expedície

LONDÝN - Radosť štyridsaťštyriročného Rodneyho Hogga z toho, že pokoril najvyššiu horu sveta, zatienil fakt, že tesne pod jej vrcholom našiel telo svojho priateľa.

Horolezec, ktorý sa narodil v africkom Zimbabwe, zbadal mŕtveho Petra Kinlocha (28) vo výške približne 8500 metrov nad morom. Ten minulý rok prijal výzvu, ktorá si vyžaduje zdolanie najvyšších hôr všetkých kontinentov. Pri zostupe z Mount Everestu sa však Škót vplyvom zlého počasia dostal do potiaží. Utrpel ťažké omrzliny a nakoniec zomrel na celkové vyčerpanie organizmu.

Jeho kamaráti sa domnievajú, že sa u neho vyskytla snežná slepota, v dôsledku ktorej stratil koordináciu. Traja nepálski šerpovia sa ho niekoľko hodín pokúšali oživiť, nakoniec však boli kvôli nútení jeho telo nechať tam.

"Hneď som vedel, že je to Peter. Ležal na chrbte a vyzeral, akoby len spal," povedal Rodney o smutnom náleze. Keďže sa mu ho nepodarilo zniesť dole, telo tam pravdepodobne ostane naveky.

Podľa expertov sa na najvyššej hore sveta nachádza ešte ďalších približne dvesto tiel horolezcov, ktorí zahynuli pri výstupe na ňu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu