Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neuveriteľné: Matka dá dcére svoju maternicu!

Eva Ottosonová chce dopriať dcére deti
Eva Ottosonová chce dopriať dcére deti (Zdroj: page one)

LONDÝN/BRATISLAVA - Mladá anglická učiteľka Sara Ottosonová (25) sa kvôli chorobe narodila bez pohlavných orgánov. Neplodné dievča však čaká unikátny zákrok, pri ktorom mu do tela voperujú maternicu, z ktorej vyšla ono samo.

Sara, ktorá býva a pracuje v Štokholme, sa pre denník the Telegraph vyjadrila, že nemá zmysel uvažovať nad tým, odkiaľ maternica pochádza. "Som učiteľka biológie a je to len orgán ako každý iný. Ale moja mama sa ma na to pýtala. Povedala: Nie je to divné? A moja odpoveď je: Nie. Viac sa obávam, že mamička podstúpi takú zložitú operáciu," hovorí dievča.

Podľa Evy Ottosonovej (56) jej dcéra potrebuje maternicu viac ako ona. "Ak som najvhodnejší darca, dobre, poďme na to," vraví racionálne zmýšľajúca žena. Vo svojom lone vraj vynosila dve deti, takže môže byť spokojná. 

K operácii by mohlo prísť vo Švédsku na jar budúceho roka. Doktor Mats Brännström, vedúci lekárskeho tímu, uviedol, že zákrok je jedným z najzložitejších v modernej medicíne. Je komplikovanejší ako transplantácia obličky, pečene alebo srdca, pretože sa musí zabrániť krvácaniu a treba sa uistiť, že cievy sú dostatočne dlhé na pripojenie. Okrem toho pôjde o prácu v zle prístupnej oblasti panvy.

K transplantácii maternice prišlo zatiaľ iba jediný raz v roku 2000 v Saudskej Arábii. Kvôli komplikáciám ju ale museli po 99 dňoch odstrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu