Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Žena (96) sa priznala k vražde spred 65 rokov

Atie Ridder-Visserová a Feliz Gulje
Atie Ridder-Visserová a Feliz Gulje

HAAG - Holandská žena (96) priznala, že pred 65 rokmi zastrelila významného činiteľa, o ktorom - mylne, ako sa ukázalo - usúdila, že za vojny kolaboroval s nacistami. Oznámil to starosta mesta Leydene, kde sa vražda stala.

Starosta Henri Lenferink povedal, že Atie Ridder-Visserová svoj čin priznala v liste, ktorý dostal na Nový rok. Dva neskoršie rozhovory s ňou a opätovné preskúmanie archívov potvrdili, že jej verzia je pravdivá.

Obeťou vraždy sa stal Felix Gulje, ktorý stál na čele jednej stavebnej firmy a ktorý mal stáť na jednom politicky významnom mieste. Vražda vzbudila veľkú pozornosť a skutočnosť, že páchateľ nebol odhalený, viedla vtedy aj k sporom medzi politickými stranami.

Atie Ridderová-Visserová, ktorá bola za nemeckej okupácie členkou odboja, teraz priznala, že 1. marca 1946 zazvonila pri Guljeho dverách, povedala jeho žene, že má pre neho list, a keď prišiel, strelila ho do pŕs. Muž zomrel v sanitke.

O Guljemovi sa počas okupácie tvrdilo, že spolupracoval s nacistami, že jeho firma pravidelne pracovala pre Nemcov a že niektorí jeho zamestnanci boli členmi jednej pronacistickej organizácie. Útočila na neho aj holandská tlač.

Po vojne bol Gulje zatknutý, ale bez obvinenia prepustili. Po jeho smrti sa ukázalo, že schovával Židov a pomáhal ich schovávať aj v iných rodinách.

Lenferink povedal, že Ridderová-Visserová sa minulý mesiac stretla s dvoma Guljeho vnúčatami a pokúsila sa im vysvetliť, čo sa stalo a prečo to urobila. Obsah rozhovoru nespresnil.

Povedal, že vraždu je potrebné aj po 65 rokoch odsúdiť, ale že žena nebude stíhaná. Novinárov vyzval, aby ju nechali na pokoji. "Je to veľmi stará a veľmi slabá žena, ktorá zle počuje, je invalid a potrebuje pomoc," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu