Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lenin bol údajne židovského pôvodu

Vladimír Iľjič Lenin Zobraziť galériu (2)
Vladimír Iľjič Lenin

MOSKVA - Niekdajší vodca boľševickej revolúcie z roku 1917, Vladimir Iľjič Lenin, bol údajne čiastočne židovského pôvodu. Má to dokazovať list, ktorý napísala Leninova staršia sestra Anna Uľjanovová a ktorý je na prečítanie na novootvorenej výstave v moskovskom Štátnom historickom múzeu.

Uľjanovová tvrdí, že ich starý otec z matkinej strany bol ukrajinský Žid, ktorý konvertoval na kresťanstvo. Mal sa tak vyhnúť povinnému presídleniu do oblasti vyhradenej pre Židov a mohol študovať.

"Pochádzal z chudobnej židovskej rodiny a bol podľa krstného listu synom Mojžiša Blanka pôvodom zo (západoukrajinského) Žytomyru," napísala Uľjanovová sovietskemu vodcovi Josifovi Stalinovi, ktorý sa dostal do čela krajiny po Leninovej smrti v roku 1924.

"Vladimir Iľjič mal vždy o Židoch vysokú mienku. Je mi ľúto, že okolnosti nášho pôvodu, ktoré som predtým tušila, neboli známe za jeho života," dodala Uľjanovová.

Sám Lenin sa vždy označoval len za Rusa a v jeho oficiálnom životopise sa uvádza, že jeho rodina má aj nemecké a švédske korene.

Za cárskeho režimu boli Židia prenasledovaní a mnohí z nich sa zúčastnili revolúcie, ktorá nastolila komunistický režim, v nádeji na zlepšenie ich údelu. Za Lenina bola židovská kultúra skutočne taktiež vyzdvihovaná, ale Stalin ju v 30. rokoch zastavil protižidovskými čistkami v strane a plánmi na presťahovanie Židov až niekam k čínskym hraniciam.

Uľjanovová chcela od Stalina, aby zverejnil židovský pôvod Lenina, ktorý sa stal vyzdvihovaným symbolom režimu, v nádeji, že sa tým zamedzí narastajúcemu antisemitizmu v krajine. Stalin jej ale podľa kurátorky moskovskej výstavy Taťjany Koloskovovej výslovne prikázal držať jazyk za zubami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu