Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

EK vidí problém, Česko sa bráni: Meranie penisov zachránilo utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PRAHA - Európska komisia našla problém, Česko podľa nej používa na preverenie utečencov falometriu, čiže metódu, pri ktorej sa meria prietok krvi v penise. Česká veľvyslankyňa pri EÚ Milena Vicenová sa ohradila proti výhrade eurokomisárky Cecilie Malmströmovej, že vyšetrenie je degradujúce. Bolo použité iba v niekoľkých prípadoch v roku 2008 a 2009 so súhlasom žiadateľov o azyl, navyše sa tak podarilo odvrátiť hrozbu ich návratu do vlasti, oponovala. O prípade informuje portál iDNES.cz.

Pri falometrii sa meria prietok krvi v penise v nadväznosti na obrazový materiál. Praha ju používala v prípade, že o azyl požiadali homosexuálni utečenci, ktorým by kvôli orientácii hrozila v domovských krajinách perzekúcia. V stredu Malmströmová vo svojej kritike uviedla, že túto metódu ČR používa aj naďalej a "je vážnym narušením súkromia a ľudskej dôstojnosti".

Tieto slová rozčúlili českú veľvyslankyňu. "Svoje vážne obvinenia, oznámené veľmi silným jazykom, postavila na nepravdivých tvrdeniach. Pri informovaní európskej verejnosti tak hrubo prekrútila skutočnosť," uviedla Vicenová na webe ministerstva zahraničia.

Falometria sa podľa nej už dávno nepoužíva. K testovaniu české úrady pristúpili len v menej ako desiatich prípadoch v rokoch 2008 a 2009. "Úplne zásadná je skutočnosť, že vyšetrenie bolo vždy vykonané s výslovným písomným súhlasom žiadateľov, niekedy dokonca na ich priamu žiadosť," píše politička s tým, že to navyše bola vždy až posledná možnosť, ako overiť vierohodnosť ich výpovede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu