Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mississippi začali umelo odvodňovať, obávajú sa povodní

Mississippi začali umelo odvodňovať Zobraziť galériu (5)
Mississippi začali umelo odvodňovať

MORGANZA - V snahe predísť rozsiahlym záplavám v povodí rozvodneného veľtoku Mississippi dnes inžinierske tímy americkej armády v americkom štáte Louisiana začali z rieky vypúšťať vodu do blízkych odvodných kanálov, informovala agentúra Reuters.

K podobnej operácii sa v tomto štáte na Mississippi naposledy prikročilo pred 38 rokmi.
Spolu s inžiniermi sa armáda pustila do práce po tom, čo týždne hustých lejakov spôsobili obavy, že stúpajúca hladina Mississippi by nakoniec mohla ohroziť viaceré mestá Louisiany, vrátane toho najväčšieho - New Orleans. K rozvodneniu rieky prispela aj tohtoročná zima, kedy na juhu USA snežilo častejšie než inokedy.

Aby znížili tlak vody v rieke, tímy odborníkov otvorili jednu z brán na protipovodňovej bariére Morganza, vzdialenej asi 70 kilometrov od Baton Rouge, hlavného mesta Louisiany.

Celý proces odvedenia vody z koryta rieky bude prebiehať pomerne pomaly - podľa odborníkov potrvá možno aj tri týždne, kým sa živel dostane do Mexického zálivu, ako je plánované. Časť vody bude pomocou kanálou zásobovať aj niektoré príbytky či farmy v okolí. Historicky najväčšie povodne postihli Louisianu v rokoch 1927 a 1937.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu