Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poliakov verbujú do americkej armády, zahynulo ich už 20

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - V rámci kampane "Go to army" robia Spojené štáty nábor medzi cudzincami, ktorí majú zelenú kartu, predovšetkým medzi prisťahovalcami z krajín Latinskej Ameriky a z Poľska. Dajú im okamžite občianstvo a potom - pošlú na vojnu. V Iraku a Afganistane zahynulo už 20 Poliakov, píše dnešná Gazeta Wyborcza.

Poliaci v americkej uniforme tak bojujú s Talibanom po boku kolegov z poľskej armády.

"Takmer každý deň v Kábule, keď pristávali americké lietadlá s vojakmi, som stretol Poliakov," cituje denník dôstojníka, ktorý strávil v Afganistane pol roka.

Zástupca vojenskej prokuratúry tvrdí, že pre službu Poliakov v americkej armáde je potrebný príslušný súhlas ministra obrany, inak ide o trestný čin, za ktorý hrozí až päť rokov väzenia.

"Ako vojak nepodporujem službu Poliakov v iných armádach," uviedol generál  Boguslaw Pacek z poľského ministerstva obrany.

Náborár tvrdí, že v americkej armáde je ich približne 500. "Naposledy sa mi ohlásil človek, ktorý si zlomil rebro, pracoval načierno. Nemohol si dovoliť lekára,  mal toho dosť. Dnes je v armáde, práve ide na vojnu," uviedol.

"Dostanem občianstvo, 1400 dolárov mesačne, 30 dní platenej dovolenky a poistenie," vysvetlil jeden z nich.

Koľko poľských občanov narukovalo do americkej armády nikto presne nevie. "Nikto takú štatistiku nevedie," uviedla pre denník Elizabeth Robbinsová z tlačovej služby Pentagonu.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu