Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prenasledovanej exmanželke mal poslať 2000 správ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

OSTRAVA - S rozvodom sa pravdepodobne nevyrovnal muž z Ostravy, ktorý podľa polície bývalú partnerku takmer rok nebezpečne prenasledoval. Písal jej listy, e-maily a SMS správy. Tých bolo za päť mesiacov 2000. Kriminalisti ho už obvinili z takzvaného stalkingu. Vo väzení môže za svoju neodbytnosť stráviť až jeden rok, informovala hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčíková.

Prenasledovanie podľa polície trvalo desať mesiacov. Počas posledných piatich bol ale muž najaktívnejší. "To ženu kontaktoval desiatkami telefonátov a zaslal jej viac ako 2000 krátkych textových správ," uviedla hovorkyňa. Dodala, že sa navyše snažil vyhľadávať blízkosť bývalej manželky. "Pohyboval sa v blízkosti jej bydliska a navštevoval susedov," vysvetlila.

Kriminalisti už muža obvinili z nebezpečného prenasledovania. Tento zločin, ktorý sa v Česku skončil už aj smrťou prenasledovanej osoby, české zákony poznajú od roku 2010. Stalkingom sa nazýva opakované a stupňované obťažovanie, ktoré môže mať rôzne formy a intenzitu.

Prenasledovateľ svoju obeť napríklad bombarduje textovými správami, telefonátmi či "darčekmi", ktoré obeť nechce. Niektorí ľudia naopak ničia veci svojej obete, napríklad jej poškriabu auto. Konflikt sprevádzajú vyhrážky; výnimkou nebývajú ani fyzické výpady.

Počas prvého roka existencie zákona ostravskí kriminalisti riešili celkom 17 prípadov stalkingu. V prvom štvrťroku preverovali už šesť podobných prípadov. Podľa kriminalistov sú tieto situácie nebezpečné predovšetkým v tom, že prenasledovateľ postupne stupňuje svoju agresivitu. Od zamilovaných správ sa časom dostáva k vyhrážkam a objavili sa aj prípady, keď ich aj splnil a obeť napadol.

V prípade Michaely Maličkej skončil dokonca aj vraždou. V roku 2008 odsúdili na 15 rokov jej kolegu z práce Petra Hanuša. Ten ženu dva roky pred zločinom obťažoval a často sa jej vyhrážal, kvôli čomu ho už predtým odsúdili.

Hanuš, vlastným menom Drápal, začal pracovať v roku 2005 na pražskom letisku. Mladá žena mu chcela pomôcť, aby zapadol do kolektívu, a pozvala ho na výlet s kolegami. Od tej doby ju muž začal prenasledovať. Neprestal ani potom, čo bol odsúdený na 200 hodín verejných prác. Trest nevykonal a preto mal nasúpiť na 125 dní do väzenia. Bývalú kolegyňu ale zabil ešte skôr, než do väzenia nastúpil.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu