Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najatí Slováci vo Viedni zmlátili suspendovaného policajta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Komando slovenských "mláťačiek" objednaných podsvetím údajne zbilo suspendovaného šéfinšpektora (53) rakúskej polície. Stalo sa to vo štvrtok popoludní vo viedenskej štvrti Donaustadt. Bývalý policajný vyšetrovateľ sa pred ďalšími útokmi zachránil skokom z okna. Napísala to dnes agentúra APA s odvolaním sa na rakúsku políciu.

Podľa nej cieľom akcie evidentne nebolo suspendovaného inšpektora zabiť, ale "dať mu príučku" za údajné spory z jeho predchádzajúcich vzťahov s podsvetím.

Suspendovaného policajta vlákala do svojho bytu jeho známa Ruska (50), o ktorej stykoch s podsvetím polícia vie. Podľa nepotvrdených zdrojov bola návnadou jej žiadosť o pomoc, čo má robiť so šperkami v hodnote 150 tisíc eur. Miesto šperkov však v byte čakali traja maskovaní muži, ktorí ho začali biť a kopať. Napadnutému sa nakoniec podarilo vyskočiť z okna a uniknúť. So zlomeninami rebier a zraneniami hlavy a tváre ho previezli do nemocnice.

Okamžitá policajná razia v byte ešte zastihla jeho majiteľku a jedného z členov skupiny. "Keby ho chceli zabiť, nič by im v tom nezabránilo a bol by už mŕtvy," citovala agentúra policajný zdroj. "Tiež skutočnosť, že páchatelia boli maskovaní, svedčí o tom, že im išlo len o zmlátenie," dodal.

Suspendovaného policajta vo februári zatiaľ neprávoplatne odsúdili na 18 mesiacov za zneužívanie právomocí v šiestich prípadoch, za nátlak, porušenie služobného tajomstva, podvod a pokus o vynútenie falošnej výpovede.

Policajt bol v minulosti zapojený do prípadu streľby v bare Capuccino v roku 2006. Pri nej jedného návštevníka zabili a druhého ťažko zranili. Ako jeho vyšetrovateľ policajt zatajil istú svedeckú výpoveď podstatnú pre dolapenie páchateľov a po návrate z dovolenky protokol zničil. Svedkyňu v tomto prípade policajt aj po svojom suspendovaní v roku 2008 zastrašoval. V sérii najmenej šiestich prípadov bol uznaný vinným z poskytovania "priateľských služieb" šéfovi podsvetia Draganovi J. zvanému Repić (Cop), ktorý si ho viedol ako svojho dôverníka.

Okrem iného suspendovaný šéfinšpektor dvakrát dal pokyn uniformovaným policajtom, aby z kontrol vynechali Draganov lokál No Name a neskôr ho varoval, že bol na neho vydaný zatykač. Okrem iného tiež údajne opakovane navštevoval kasíno na hranici s Českom a poškodil tak rakúsky erár o takmer 3000 eur.

Na činy, za ktoré je policajt súdený, je trestná sadzba až päť rokov. Udelených 18 mesiacov je preto trest ešte pomerne mierny, napísala APA. Ak bude jeho odvolanie zamietnuté a bude právoplatne odsúdený na viac ako 12 mesiacov, nasleduje automatické vylúčenie z policajného zboru, dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu