Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Falošný sanitár dostal za smrť pacientky 4 a pol roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

VIEDEŇ - Na štyri a pol roka poslal dnes rakúsky súd do väzenia Nemca, ktorý predstieral, že je lekárom záchrannej služby. Ako laik vydávajúci sa za lekára spôsobil svojimi "záchrannými" opatreniami smrť pacientky (68) a ďalšiu ženu (63) priviedol do kómy.

Muž rozsudok za zabitie z nedbanlivosti za obzvlášť nebezpečných okolností prijal v plnom rozsahu. Súd však vidí "silnú spoluvinu" aj na strane zamestnávateľa - zväzu Samaritánov (Samariterbund) - ktorý skutočnú kvalifikáciu zamestnaného nepreveril. Napísala to agentúra APA.

Odsúdený 38-ročný nemecký občan, pôvodným povolaním herec, si v Rakúsku zaobstaral sfalšovaný aprobačný diplom a potom absolvoval školenie pre lekárov záchrannej služby. Keďže však nemal základné lekárske vzdelanie, boli jeho celkové zdravotnícke znalosti súdnymi znalcami označené za rovnaké ako u "ľahko poučeného laika". Napriek tomu absolvoval so sanitkou zväzu Samaritánov celkom 55 záchranných výjazdov.

Podľa svedkov vykazoval pri záchranných akciách absolútnu bezradnosť a nevedomosť. Keď napríklad jedna pacientka upadla do kómy, nezmohol sa na nič iného než listovať v príručke, a žiadnu pomoc jej neposkytol.

V rodnom Nemecku už niekoľkokrát trestaný muž na súde ako motív svojho počínania uviedol, že ako nezamestnaný herec upadol do finančnej núdze. Poukazoval na to, že pracoval v zdravotníctve pri civilnej (náhradnej) službe. Nikomu vraj nechcel ublížiť, rovnako sa vraj všetci zachraňovaní vozia do nemocnice.

Predseda súdu Stefan Apostol to označil za "arogantné sebapreceňovanie". "Hrali ste sa na lekára záchrannej služby, v skutočnosti ste si ale zahrával so životmi iných ľudí," povedal podľa APA.

Pozastavil sa aj nad tým, že toľko zamestnávateľov v Rakúsku nevidí žiaden rozdiel medzi potvrdením o absolvovaní kurzu záchrannej služby a skutočným diplomom lekára záchrannej služby. Odsúdený totiž predtým podvodne pracoval v zemskej klinike v Mostviertely, v policajnom športovom združení v Linzi a v rakúskom zväze psích záprahov. Žiadny z týchto zamestnávateľov sa ale neobťažoval overiť si mužovu lekársku kvalifikáciu.

Pacientke, ktorá 23. augusta 2010 upadla pri jeho výjazde do kómy, stačilo podľa následného posudku odborníkov dať kyslík. Pretože sa tak nestalo, leží v hlbokom bezvedomí dodnes. Len o deň neskôr "zachraňoval" 68-ročnú ženu. Počas prevozu pacientka stratila vedomie, odsúdený ju však ani neintuboval, ani nezaviedol umelé dýchanie. Neuplatnil ani odsávanie hlienu, takže nakoniec zomrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu