Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsky poklad obsahuje aj panovnícke klenoty

Časť pokladu
Časť pokladu

VIEDEŇ - Rakúski predstavitelia dnes oznámili, že poklad stredovekých šperkov a ďalších vzácnych predmetov, ktorý vykopal muž v záhrade za svojím domom pri zväčšovaní malého jazierka, obsahuje aj klenoty patriace členom panovníckej rodiny.

Rakúski predstavitelia uviedli, že vykopaný veľkolepý poklad výnimočných umeleckých predmetov môže mať hodnotu 100.000 eur.

Thomas Kühtreiber z rakúskej akadémie vied označil dnes niektoré predmety za "luxusné a exkluzívne výrobky, určené pre najvyššiu vrstvu zákazníkov v strednej Európe" v stredoveku.

Úrady dnes nález predstavili prvýkrát verejnosti. Rakúsky Spolkový pamiatkový úrad oznámil jeho existenciu už koncom minulého mesiaca.

Rakúšan odpratával zeminu zo svojej záhrady za domom a narazil na zakopaný poklad - stovky kusov klenotov a ďalších vzácnych predmetov starých celé stáročia. Rakúske úrady označili v apríli nález za rozprávkový. Informácie priniesol magazín profil.

Spolkový pamiatkový úrad vtedy informoval, že poklad tvorí vyše 200 prsteňov, brošní, ozdobných opaskových praciek, pozlátených strieborných tanierov a ďalších vzácnych kusov či úlomkov. Mnohé tieto skvosty sú vykladané perlami, skamenenými koralmi a ďalšími ozdobami.

Hoci úrad koncom apríla ešte neuviedol predpokladanú peňažnú hodnotu nálezu, vyjadril nadšenie slovami: "Rozprávky sa ešte stávajú. Súkromná osoba našla v záhrade fantastický poklad."

Úrad označil predmety za "jeden z najvýznamnejších nálezov stredovekého umenia v Rakúsku".

Muž našiel poklad pred rokmi, keď kopal v záhrade, kde si chcel zväčšiť malé jazierko.

Magazín profil identifikoval muža iba ako Andreasa K. z mesta Wiener Neustadt južne od Viedne.

Rakúšan našiel špinavé ozdoby, pokryté zeminou, v roku 2007, ale neoznámil to úradu. Uložil ich do škatule v pivnici a pred dvoma rokmi na ne narazil znova, keď si balil veci po tom, čo predal dom. Zemina vyschla, časť aj odpadla, a odhalila sa tak nevídaná krása klenotov. Na odporúčanie zberateľov muž oznámil nález úradom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu