Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nehodu brazílskeho boeingu asi spôsobili piloti menšieho lietadla

Pri nehode brazílskeho boeingu zahynulo 155 ľudí.
Pri nehode brazílskeho boeingu zahynulo 155 ľudí.

RIO DE JANEIRO - Z piatkovej nehody brazílskeho dopravného lietadla, pri ktorej zahynulo 155 ľudí, môžu byť obvinení dvaja americkí piloti menšieho lietadla, s ktorým sa boeing nad amazonským pralesom zrazil. Podľa vyjadrení Josého Carlosa Pereiru riaditeľa brazílskeho úradu letovej prevádzky, ktoré citovala agentúra Reuters, nefungoval na menšom stroji radarový prístoj, ktorý má varovať pred zrážkou s iným lietadlom.

Brazílska polícia dnes zadržala obom pilotom pasy, vyšetrovanie nehody vrátane rozboru čiernych skriniek dvoch lietadiel ale zatiaľ nebolo ukončené. Sudca štátu Mato Grosso, ktorý zabavenie pasov nariadil, zdôvodnil svoj krok pochybnosťami, ktoré okolo prípadu panujú a indíciami, ktoré naznačujú, že nehodu spôsobilo menšie lietadlo Legacy so šiestimi ľuďmi na palube.

Podľa informácií deníku O Globo Boeing spoločnosti Gol letel na trase z amazonského prístavu Manaus do Ria de Janeiro s medzipristátím v hlavnom meste Brazílii v predpísanej letovej hladine 37.000 stôp (11.300 metrov). Menšie lietadlo mierilo opačným smerom a neposlúchlo vraj príkaz, aby zostúpilo do výšky 36.000 stôp (11.000 metrov).

Radarovým transpondérom, ktorý má zabrániť zrážke, sú povinne vybavené všetky lietadlá. V menšom lietadle vraj ale nefungoval - buď preto, že ho piloti úmyselne vypli, alebo kvôli mechanickej poruche. Lietadlo Legacy 600 brazílskeho výrobcu Embraer bolo nové a mierilo ku svojmu majiteľovi do Spojených štátov. Po zrážke s boeingom núdzovo pristálo na blízkej vojenskej základni, nikto z posádky nebol zranený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu