Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kráľovská rodina rozhodla: Zo svadby nebude žiadna satira!

Satirický komentár k svadbe zakázali. Zobraziť galériu (8)
Satirický komentár k svadbe zakázali.

CANBERRA - Austrálska verejnoprávna televízia sa po nátlaku britskej kráľovskej rodiny musela vzdať plánu na satirický komentár k svadbe princa Williama s Kate Middleton.

Ten chcela v piatok odvysielať počas priameho prenosu zo slávnostnej udalosti. Vedenie ABC TV oznámilo, že kancelária princa Charlesa, otca ženícha, komentár zakázala.

Austrálska televízia chcela prizvať ku komentovaniu prenosu členov hereckej skupiny Chaser, ktorá je v Austrálii veľmi populárna. Predpokladalo sa, že herci prenos odľahčia satirickým komentárom.

Spoločnosti BBC a AP Television News, ktoré signál do Austrálie sprostredkujú, však v minulých dňoch oznámili, že obrázky zo svadby "nemôžu byť použité v dramatickom, satirickom, veselohernom alebo zábavnom programe".

Sekretár princa Charlesa sa údajne vyhradil, že BBC zabezpečí písomné vyhlásenie austrálskej televízie, že upustia od satirického komentovania prenosu. Ak by to ABC TV odmietla, prenos sa neuskutoční.

Postup kráľovského dvora vyvolal na austrálskej mediálnej scéne sklamanie. "S prekvapením a rozčarovaním sme prijali informáciu, že zábavnú satiru akokoľvek spojenú so sobášom budúcej hlavy Austrálie zakázali," uviedol vo vyhlásení šéf ABC TV Kim Dalton.

"Ak monarchia nadekrétuje príkazom, ako majú médiá informovať verejnosť, ide o postup úplne nezlučiteľný s našou dobou a s modernou demokraciou. Pre monarchiu je to ale typické," komentoval udalosť Julian Morrow, člen hereckej skupiny Chaser.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu