Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhadný darca dal univerzite obraz od Picassa

Spiace dievča od Pabla Picassa
Spiace dievča od Pabla Picassa

SYDNEYydney - Záhadný anonymný zberateľ umenia z USA daroval univerzite v Sydney obraz od Pabla Picassa v hodnote niekoľkých miliónov eur. Podmienkou je, aby výnos z predaja obrazu škola použila na vedecký výskum. Dnes o tom informovali predstavitelia univerzity.

Na olejomaľbe z roku 1935 s názvom Jeune fille endormie (Spiace dievča) je zachytená jedna z Picassových mileniek, Marie-Thérése Walterová. Obraz budú v júni dražiť v Londýne, uviedla univerzita.

Portrét jej vlani daroval niekto zo Spojených štátov s požiadavkou, jeho meno však nezverejnili. Darca doručil obraz univerzite osobne a požiadal ju, aby ho predala v aukcii a z výnosu financovala výskum obezity, cukrovky a srdcovocievnych ochorení.

"Je to umelecký skvost od jedného z najväčších géniov západného umenia. Sme veľmi šťastní, že môžme univerzitu v Sydney podporiť ponúknutím obrazu do aukcie," uviedla Giovanna Bertazzoniová, riaditeľka sekcie impresionistického umenia a moderny v aukčnej sieni Christie's v Londýne. Odhadovaná cena tohto obrazu je približne deväť až 12 miliónov libier (10,2 až 13,6 miliónov eur).

Vlani sa iný portrét, zobrazujúci mladú Walterovú, predal za 106,5 milióna dolárov (93,7 milióna eur), čo bol zároveň rekord pre akýkoľvek obraz predaný na svetových aukciách, uviedla tlačová agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu