Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pápež v posolstve hovoril o krízových regiónoch sveta

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

RÍM - Za nahradenie zbraní v Líbyi diplomaciou a dialógom, za obnovu mierového spolunažívania obyvateľov Pobrežia Slonoviny, ako aj za umožnenie humanitárnej pomoci všetkým na ňu odkázaným sa dnes vo veľkonočnom posolstve vyslovil pápež Benedikt XVI. Reagoval aj na dramatickú situáciu po ničivom zemetrasení v Japonsku.

"Všetci obyvatelia krajín severnej Afriky a Blízkeho východu, a osobitne mladí, nech sa usilujú o presadenie všeobecného dobra a vytvorenie spoločnosti, v ktorej bude odstránená chudoba a každé politické rozhodnutie bude inšpirované úctou k ľudskej osobe," odznelo vo veľkonočnom posolstve najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

"Všetci utečenci, ktorí pochádzajú z rôznych afrických krajín a boli nútení opustiť svojich najdrahších, nech pocítia solidaritu všetkých. Ľudia dobrej vôle nech sú osvietení a otvoria svoje srdce pohostinnosti, aby bolo možné solidárne a v súlade isť v ústrety naliehavým potrebám toľkých bratov. Tí, ktorí vo veľkodušnej snahe ponúkajú v tomto smere príkladné svedectvá, nech pocítia našu podporu a ocenenie," uviedol pápež.

"Kiež nájde útechu a nádej Japonsko, ktoré sa vyrovnáva s dramatickými následkami nedávneho zemetrasenia, i tie krajiny, ktoré boli v uplynulých mesiacoch sužované prírodnými kalamitami, rozsievajúcimi bolesť a úzkosť," povedal Benedikt XVI. pred desiatkami tisícok veriacich, zhromaždených na vatikánskom Námestí sv. Petra.

Text pápežovho posolstva poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"V našom srdci je radosť a bolesť, na našej tvarí úsmev a slzy. Takáto je naše pozemská realita. Avšak Kristus vstal z mŕtvych, je živý a ide s nami. Preto spievajme a kráčajme, verní svojmu nasadeniu v tomto svete, s pohľadom upreným na nebo. Požehnanú Veľkú noc vám všetkým!," odznelo v závere posolstva.

Pápež následne pozdravil veriacich na celom svete v 65 jazykoch a udelil im tradičné požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu). Slovákom adresoval želanie "Radostné veľkonočné sviatky!".







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu