Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dievča užíva kokteil 39 liekov na neexistujúcu bolesť!

Kiera trpí fantómovými bolesťami Zobraziť galériu (2)
Kiera trpí fantómovými bolesťami

LONDÝN/BRATISLAVA - Kiera Wardová (17) si pred siedmimi rokmi zlomila nohu, no aj tak trpí fantómovými bolesťami, ako keby o ňu prišla. Denne užíva kokteil z 39 tabliet, hoci sa jej zlomenina úplne zahojila a bolesť má iba v hlave. Dospievajúce dievča pociťuje niekedy také kŕče, že musí dostať morfium.

Kiera si zlomila pätnú kosť počas hry na školskom výlete v roku 2004. Myslela si, že to nie je nič vážne, ale keď nemohla chodiť, odviezli ju o dva dni do nemocnice na röntgen. Tam jej diagnostikovali poškodenie väzov a poslali ju domov s ibuprofenom a nariadili jej pokoj. O dva týždne už mala také bolesti, že ju rodičia zaviezli do inej nemocnice, kde objavili zlomeninu. Hoci malo dievča nosiť barly iba šesť týždňov, pretiahlo sa to na 18 mesiacov. Keď bolesti neustúpili ani po roku, lekári objavili CRPS syndróm, ktorý sa mohol zhoršiť oneskoreným diagnostikovaním správnej anamnézy.  

Syndróm spôsobuje, že jej mozog prežíva fantómové bolesti 24 hodín denne. "Tá bolesť je neznesiteľná, nemôžem opísať niekomu inému, ako sa cítim. Existujú dní, kedy nemôžem vstať z postele. Najťažšie vec je, že moja noha nebolí, iba môj mozog hovorí, že áno. Neexistuje žiadny dôvod, prečo sa to deje," vraví nešťastná tínedžerka. 

Kiera už mala sedem operácií vo veku od 12 do 16 rokov. Ale ani chirurgia, ani epidurálna liečba neuspeli. Stále nemôže chodiť a CRPS sa rozšíril aj na chrbát, ruky a krk. Dievča odmietlo invalidný vozík, aj keď jej chôdza spôsobuje neznesiteľné bolesti. Kiera sa snaží ju prekonať, ale niekedy je taká extrémna, že potrebuje morfium. Vyskytli sa už aj situácie, keď kričala na matku, aby jej dala nohy odrezať.

Kiera sa obáva, že tento stav ju bude trápiť celý život, ale dúfa vo vyliečenie: "Snažím sa myslieť pozitívne, mať úsmev na tvári a len dúfam v deň, keď nebudem mať bolesti." 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu