Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sedem členov rodiny vie, že zomrie pred 40-tkou!

Claire a jej deti Rhys a Kelshia
Claire a jej deti Rhys a Kelshia

LONDÝN/BRATISLAVA - Sedem členov jednej rodiny žije so zriedkavým ochorením, ktoré ich môže zabiť skôr, než dosiahnu 40 rokov. Clare Brownová (35) a jej deti Rhys (13) a Kelshia (14) majú tzv. familiárnu adenomatóznu polypózu. Aj pri zahájení liečby sa nikdy nedožijú vysokého veku.

Početné príbuzenstvo už vie, že FAP má, alebo čaká na otestovanie. Ochorenie je spôsobené chybným génom, pri ktorom vznikajú stovky malých porastov tzv. polypov v čreve. Ak sa nelieči, môžu sa zmeniť na rakovinové. Niekoľko členov už kvôli FAP zomrelo. Clarina babička sa dožila 34, mama Janice 32 a brat Mark iba 26 rokov.

"Netušili sme to. Až do smrti Marka nám nerobili žiadne krvné testy. Bol to šok, ale musíme s tým žiť. Musíme zostať silní, pretože ak budeme nahnevaní my, budú nahnevané aj deti," hovorí Clare, ktorá žije s manželom Daleom v britskom Barnsley.

U Clare sa príznaky prejavili v roku 1995 a pri operácii v roku 1998 jej odstránili časť hrubého čreva, aby sa zabránilo rakovine. Odvtedy nemôže pracovať. Rhys a Kelshia podstúpili rovnakú operáciu asi pred troma rokmi a nemocnicu navštevujú každých štyri až šesť mesiacov kvôli vyšetreniam a biopsii.

Lekári žene povedali, že môže viesť normálny život, hoci kratší. Deti budú mať šťastie, ak sa dožijú 40 rokov a aj to s umelým vývodom. Rhys aj Kelshia dostali v škole osobitné povolenie, aby mohli chodiť na záchod aj počas vyučovania. 

Okrem Clare už o ochorení vie aj jej strýko a sesternica. Malé neterky a synovci budú otestovaní v staršom veku, keď dosiahnu 10 rokov. Najťažšie pre nich je žiť s vedomím, že ich deti sú choré alebo môžu byť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu