Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Američania majú novú zbraň: Laserové delo!

Delo zasiahlo čln z niekoľkých kilometrov
Delo zasiahlo čln z niekoľkých kilometrov

NEW YORK - Začiatok novej éry v americkej výzbroji? Námorníctvo USA prvýkrát úspešne vyskúšalo laserové delo umiestnené na vojnovej lodi. Zasiahlo a zapálilo ním prázdny motorový čln plávajúci v Tichom oceáne pri pobreží južnej Kalifornie.

"Je to veľmi dôležité pre budúce zbraňové systémy námorníctva," uviedol kontraadmirál Nevin Carr, ktorý v námorníctve vedie výskum. "Vďaka premene energie na zbraň budeme efektívnejší," dodal.

Laserové delo vyrába americká firma Northrop Grumman. Zbraň podľa nej možno využiť ku zničeniu strely s plochou dráhou letu, bezpilotných lietadiel nepriateľa a raz vraj aj na likvidáciu balistických striel. "Vo vzdialenej budúcnosti si dokážem predstaviť deň, kedy sa táto technológia bude montovať na krížniky a torpédoborce," mieni Carr.

Výhodou laserov podľa neho tiež je, že možno upravovať ich intenzitu. Bude ich tak možné použiť na odvrátenie hrozieb, ako sú piráti, teroristi alebo pašeráci, bez toho, aby zbraň zabíjala. Carr však upozornil, že od bojového nasadenia novú technológiu delí ešte niekoľko rokov.

Skúška nového dela sa uskutočnila minulý týždeň. Na videu, ktoré námorníctvo zverejnilo, nie je poznať, ako ďaleko od seba obe plavidlá boli. Podľa Carra však išlo o kilometre, a nie metre. Z bezpečnostných dôvodov na zázname nie je vidieť ani samotné delo. Test bol prvým svojho druhu na mori, všetky doterajšie skúšky sa uskutočnili na pevnine.



Skúška laserového dela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu