Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ceca priznala "tunel" za sedem miliónov!

Srbská popová hviezda Ceca
Srbská popová hviezda Ceca (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Najväčšia ikona populárnej hudby v Srbsku Svetlana Ražnatovičová, prezývaná Ceca, nakoniec nepôjde do väzenia. Obvinená bola z finančných machinácií a nedovoleného ozbrojovania a hrozilo jej až 15 rokov väzenia.

Nakoniec sa dohodla s prokuratúrou, priznala tunelovanie futbalového klubu Obilić a vyviazla len s domácim väzením na osem mesiacov a pokutou 1,5 milióna eur. Napísala to dnes agentúra APA s odvolaním sa na srbské justičné orgány.

Domáce väzenie znamená, že Ceca nesmie po uvedenú dobu verejne vystupovať. Bývalá spolumajiteľka prvoligového klubu Obilić bola s ďalšími tromi osobami obvinená, že pri predaji dvoch hráčov svojho tímu inému klubu uliali v rokoch 2000 až 2003 do vlastného vrecka cez dva milióny eur a asi 3,5 milióna dolárov. Vyšetrovanie trvalo takmer osem rokov a pred súd sa dostalo až koncom minulého roka. Podľa srbských médií Cecu dlho kryli politické kontakty na nacionalistické kruhy. Z intervencií v jej prospech bola podozrievaná rada ministrov.

Podobne ako Ceca sa s prokuratúrou dohodla aj jej sestra Lydia a dostala šesť mesiacov domáceho väzenia. V procese boli obvinené aj ďalšie dve osoby, o ich osude sa správy nezmieňujú.

Ceca je vdova po obávanom kapitánovi srbských polovojenských jednotiek Željkovi Ražnatovičovi známom pod prezývkou Arkana. Jej manžela obvinil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu (ICTY) z vojnových zločinov, ktoré podľa obžaloby spáchal ako šéf polovojenských oddielov v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine v prvej polovici deväťdesiatych rokov. Rovnako bol považovaný za jedného z kmotorov srbského podsvetia. V januári 2000 ho zastrelili vrahovia v jednom z belehradských hotelov.

Arkana bol podľa médií okrem vojenského veliteľa, politika, manažéra a mafiánskeho bossa aj predsedom a spolumajiteľom futbalového klubu. Jeho "patronát" stačil na to, aby klub Obilić v roku 1998 úplne prekvapivo vyhral ligu a stal sa majstrom srbsko-čiernohorskej Juhoslávie. Tento vzostup bol sprevádzaný povesťami o podplácaní, zastrašovaní a hrozbami zabitím. Neskôr Arkana prenechal predsedníctvo klubu Cece, aby vylepšil jeho povesť.

Speváčka sa už takmer 20 rokov udržiava na popredných miestach popových rebríčkov väčšiny balkánskych krajín. Je hviezdou hudobného štýlu zvaného turbo-folk, ktorý sa vžil pre vysoko energickú zmes srbskej tradičnej hudby, elektronického popu a sporo odetých žien. Tento srbský fenomén ale vzbudzuje kontroverzie, pretože je úzko spájaný s érou srbského autokrata Slobodana Miloševiča. Tento rok vo februári musel byť zrušený jej pripravovaný koncert v chorvátskom Záhrebe, pretože Ceca Chorvátov rozhorčila necitlivými výroky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu