Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Piesočná búrka v Nemecku? Hromadná zrážka 80 áut, 8 mŕtvych

Z havarovaných áut ostali len vraky. Zobraziť galériu (10)
Z havarovaných áut ostali len vraky.

BERLÍN - Najmenej osem ľudí zahynulo včera popoludní na severe Nemecka na diaľnici pri hromadnej havárii, spôsobenej piesočnou búrkou. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.

Polícia večer zredukovala pôvodne uvádzané počty s tým, že počet obetí sa zase môže ešte zvýšiť. Odborníci hromadnú zrážku považujú za najhoršiu v Nemecku za posledných 20 rokov. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Piesok v ovzduší znížil viditeľnosť natoľko, že sa v blízkosti obce Kavelstorf zrazilo okolo 80 áut v oboch smeroch.

K zrážkam dochádzalo v plnej rýchlosti, veľa ľudí je zranených, asi 20 áut po zrážke zhorelo, napísala agentúra DPA.

"Keď som tie vyhorené autá videl, bolo mi jasné, že muselo byť mnoho mŕtvych," napísal z miesta reportér DPA. "Tie autá boli na seba tak natlačené, že z nich nikto nemohol vyviaznuť," dodal.

Na diaľnici spájajúcej Berlín s prístavným Rostockom bola dnes vzhľadom k začínajúcemu sa víkendu silná premávka. Po havárii museli diaľnicu uzatvoriť a obchádzkové trasy po vedľajších cestách sú značne preťažené. To okrem iného sťažilo prepravu zranených, ktorých je asi 40. Sanitky rozvážali zranených do nemocníc v Rostocku, Güstrowe a Bad Doberane.

"Povolali sme do služby ďalších lekárov a sestry, pripravujeme dodatočné lôžka," povedal riaditeľ rostockej univerzitnej kliniky Peter Schuff-Werner. Väčšina pacientov má zlomeniny, pomliaždeniny, opuchy a otrasy mozgu.

Príčinou hromadnej havárie bola zrejme neobvykle intenzívna piesočná búrka. Prudký vietor v piesčitej prímorskej krajine zdvihol jemný piesok z polí, ešte nezarastených vegetáciou, a vo víroch ho niesol cez diaľnicu. Viditeľnosť prudko klesla a vozidlá, ktorých vodiči neprispôsobili rýchlosť zlej viditeľnosti, potom zrejme narazili do tých, ktorí rýchlosť znížili.

Medzi viac ako 80 havarovanými vozidlami sú aj tri kamióny, jeden z nich dokonca prevážal nebezpečný náklad. Tento kamión sa prevrátil a zavalil pod sebou niekoľko áut. V nich záchranári dodatočne našli ďalšie obete.

Čo presne spôsobilo prvú nehodu, za ktorou potom nasledovali ďalšie, nie je zatiaľ známe. Podľa spravodajcu DPA je ale v mieste jadra nehody za lesíkom mierna terénna vlna, v ktorej diaľnica trochu klesá. Tam sa na vozovke vytvorili piesočné záveje a do áut, ktoré pri nich pribrzdili, narazili zrejme ďalšie vozidlá. K hromadnej havárii na závejoch došlo v oboch smeroch, v smere na Rostock však bola kolízia omnoho väčšia a tiež len tu horelo.

Požiar zničil asi dve desiatky havarovaných vozidiel, kým ho hasiči zvládli. Z vyhorených áut ostali na diaľnici len vraky, ktorých odstránenie zaberie zrejme veľa času. Zatiaľ nie je jasné, kedy diaľnicu A19 opäť otvoria pre prevádzku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu