Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pacientov nechávali zomierať v sanitkách!

Pre lekárov záchranky boli ich pacienti len tovar, na ktorom mohli zarobiť.
Pre lekárov záchranky boli ich pacienti len tovar, na ktorom mohli zarobiť.

BELEHRAD - Mali im zachrániť život, no odviezli ich na smrť! Srbskom sa zmieta škandál okolo lekárov záchrannej služby. Ľudí v ohrození života do nemocnice nikdy nedopravili. Namiesto toho za ich mŕtvoly zinkasovali honoráre od pohrebnej služby.

Aféra prepukla tento týždeň v Belehrade, kde medzičasom odvolaný riaditeľ záchranky Borko Josifovski obvinil dvoch lekárov, že zanedbaním starostlivosti spôsobili od apríla smrť 49 pacientov. Podľa médií pohrebné služby každú „včasnú“ informáciu o prípade úmrtia odmeňovali sumou do 200 eur (okolo 7 500 Sk).

Medzičasom sa objavili správy, že takýmto spôsobom sa neobohacovali len lekári v Belehrade. V Novom Sade, Niši alebo Kragujevci boli „tarify“ od 50 do 300 eur. Podľa Josifovského záchranári reagovali promptne na telefonáty, z ktorých sa dalo usudzovať, že pacient nemá šancu prežiť. Naopak, v prípadoch, keď bola šanca na záchranu života, sa neponáhľali.

Príbuzní pacientov tiež oznámili, že lekári im po vyhlásení pacienta za mŕtveho dali letáky propagujúce určité pohrebné služby. Tvrdenia Josifovského v listoch novinám potvrdili aj mnohí čitatelia. Informovali o prípadoch, keď lekári zo sanitiek neposkytli žiadnu pomoc ani nepodali lieky. Namiesto toho pozostalým nechali vizitku pohrebnej služby.

„Minulý rok zomrel môj otec,“ napísal jeden čitateľ. Kým na záchranku sme museli čakať dlho, „pracovník pohrebnej služby prišiel tri minúty po konštatovaní smrti“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu