Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Časť ruskej armády tvoria nafukovacie tanky, lietadlá aj rakety!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Medzi tankami, lietadlami či raketami ruskej armády sa nachádzajú nástrahy: Rusko sa už roky vybavuje nafukovacími zbraňami pre prípad, že by muselo klamať nepriateľa, napísala agentúra AFP.

V dielni v Chotkovo asi päťdesiat kilometrov severovýchodne od Moskvy vyrábajú robotníci tieto makety v reálnej veľkosti na objednávku svojho hlavného zákazníka, ruskej armády. Rusbal, podnik založený v roku 1993, reprodukuje rovnako tak tanky T-80, ako rakety S-300 alebo stíhacie lietadlá, a to za cenu, ktorá zostáva tajomstvom.

"Tieto zbrane sú dobre využiteľné ku zmýleniu nepriateľa. Chránia pravé zariadenia," vysvetľuje riaditeľ továrne Viktor Talanov. Vyrábajú sa tu tiež nafukovacie zámky a ďalšie hračky pre deti. Technika týchto nástrah existuje v skutočnosti od druhej svetovej vojny, pripomína riaditeľ. Spojenci nahromadili takéto nástrahy v Pas-de-Calais na severe Francúzska, aby si hitlerovský režim myslel, že tu chystajú vylodenia. To sa však uskutočnilo južnejšie, v Normandii.

Podľa zamestnancov Rusbalu je veľmi ťažké rozlíšiť na diaľku pravý tank od falošného. Vyrábané zariadenia sú napríklad vybavené zariadením imitujúcim termickú stopu skutočných zbraní. "Z výšky desaťposchodovej budovy takmer nespoznáte pravý tank od falošného, aj keď sú vedľa seba. Tým skôr, že makety uvoľňujú rovnaké teplo ako pravé stroje a vysielajú rovnaké rádiové vlny," vysvetľuje technická vedúca u Rusbalu Ljudmila Stepanovová.

Ďalším kladom týchto nafukovacích nástrah je to, že sa veľmi ľahko rozmiestňujú. Tank sa napríklad nafúkne behom niekoľkých minút. Rusko napokon nie je jediné, kto takéto zariadenie používa. Majú je napríklad aj Čína alebo Kanada. Firma Rusbal však uisťuje, že jeho nafukovacie zbrane sú najúčinnejšie. Jeho tanky navyše váži iba 90 kilogramov.

"Predtým sa maketa musela nafúknuť a zazátkovať ako nafukovací matrac. Dnes je do tanku vzduch vháňaný trvalo. To nám umožňuje používať ľahšie materiály, ktoré sa rýchlejšie nafukujú a sú odolnejšie voči poškodeniu," uvádza Talanov. Zdôrazňuje, že nemá žiadne informácie o tom, že by ruská armáda tieto falošné tanky alebo strely použila.

Dvadsať rokov po skončení studenej vojny a pretekov v zbrojení so Spojenými štátmi sa Rusku len ťažko darí udržiavať na úrovni ozbrojené sily s často zastaraným vybavením. Moskva koncom februára financovala rozsiahly projekt modernizácie armády v hodnote 500 miliárd eur. Do roku 2020 majú byť jej sily vybavené ôsmymi jadrovými ponorkami a stovkami bojových lietadiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu