Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stali sa z gangstrov a vrahov milujúci muži?

Vtáci dávajú väzňom nový zmysel života
Vtáci dávajú väzňom nový zmysel života

PRETÓRIA - Väznicu v juhoafrickom Pollsmoore ovládli vtáci. Vrah Bernard Mitchell (41) s potetovanými svalmi nežne hladí mláďa papagája a dojato sa na neho pozerá. "Myslia si, že som ich matka. Sú to skoro deti," zveruje sa muž, ktorého odsúdili za vraždu na doživotie v čase, keď jeho syn nemal ani mesiac.

"Predtým som také pocity nežnosti nepoznal, bol som veľmi agresívny človek," povedal, zatiaľ čo kŕmil svojich zverencov. "Vtáky ma naučili trpezlivosti. Musím ich mať rád, starať sa o ne, kŕmiť ich. Proste urobiť pre nich všetko."

Bývalý gangster, ktorý spoznal väzenský svet už v štrnástich rokoch, je zapojený do projektu spoločenského začleňovania, ktorý si kladie za cieľ vštepovať väzňom pocit zodpovednosti a spolupatričnosti. Program sa začal v roku 1997 práve v tomto väzení, kde strávil šesť rokov svojho života i hrdina boja proti apartheidu Nelson Mandela.

Autorom myšlienky, ktorá pripomína známy film Útek z Alcatrazu, v ktorom väzeň nachádza vykúpenie v tom, že sa stane uznávaným ornitológom, je pracovník väznice Wikus Gressy. Kandidáti programu sa len hrnú. Výber má však svoje kritériá.

"Môžete byť vrahom, spáchať nebezpečné činy. Ale je treba, aby ste počas pobytu vo väznici preukázali, že máte svoje správanie pod kontrolou a máte vôľu zlepšiť svoj život," povedal. Počet miest určených pre tento program je obmedzený na desiatku väzňov.

Vtáčatá, ktoré títo väzni vychovajú, sa potom predávajú. Príjmy z ich predaja slúžia k nákupu nových mláďat a časť ide aj do vreciek väzňov, ktorí sa o ne starali. Juhoafrická republika, kde je denne spáchaných 46 vrážd, zaujíma deviate miesto v rebríčku krajín s najväčším počtom väznených ľudí.

Väzenskí strážcovia tvrdia, že agresivita väzňov sa znížila a že sa tiež menej stávajú terčom útoku. "Dáva to väzňom novú víziu života," vysvetľuje vedúca oddelenia Olga Dayimaniová. "Má to na nich pozitívny vplyv aj po opustení väznice," hovorí. Jeden napríklad získal po opustení väznice miesto u veterinára, iný vo zverimexe.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu